BM ''Monchegorsk'' hakkında yanıtını verdi

Rum haber ajansına göre, BM Yaptırımlar Komitesi, Limasol limanı açıklarında demirli, silah yüklü, Kıbrıs Rum bandıralı Rus gemisi ''Monchegorsk'' konusunda Kıbrıs Rum yönetiminin talep ettiği yanıtı verdi.BM Yaptırımlar Komitesi, Japon Başkanı Büyükelçi Yukio Takasu tarafından Güney Kıbrıs'ın BM Daimi temsilcisi büyükelçi Minas Hadjımichael'e verildi.

Bir BM Güvenlik Konseyi üyesi, Komitenin yanıtının gizli olduğunu açıkladı. Aynı yetkili, şimdi Rum yönetiminin yanıtının beklendiğini kaydetti.

İran'dan Suriye'ye yasa dışı silah taşıdığı gerekçesiyle Süveyş kanalında ABD ordusuna ait bir gemi tarafından durdurularak Güney Kıbrıs'ın Limasol limanına getirilen Rum bandıralı ''Monchesgorsk'' isimli Rus gemisi yaklaşık 2 haftadır Limasol limanı açıklarında tutuluyor.

Kıbrıs Rum yönetimi, gemiyle ilgili karar almak için, BM Güvenlik Konseyi'nin vereceği kararı bekliyordu. Rum yönetiminden bir uzman ekip, 29 Ocak ve 2 Şubat'ta ''Monchegorsk'' isimli kargo gemisinde iki inceleme yapmış ve incelemelerin sonucuyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'nin yetkili Yaptırımlar Komitesi'ne bir rapor sunmuştu.

Rum basınına göre, İsrail, geminin ambarlarında roketler, havan mermileri, ağır silahlar ve Suriye'nin elindeki T-72 tipi Rus tanklarına ait mühimmat bulunduğunda ısrar ediyor. Bu silahların İran'dan geldiği, Gazze Şeridi'ne veya Suriye'ye, oradan da Hamas'a gideceği iddia ediliyor. Rum basınına göre, İsrail, Rum yönetiminden, gemideki silahlara el koymasını talep ediyor. Gemi hala Limasol limanı açıklarında demirli bulunuyor.

Editör: TE Bilişim