Komite, üye devletlerin Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'ne saygı göstermeleri ve derhal harekete geçmeleri gerektiğini söyleyerek "derin endişesini" dile getirdi.

Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'nin hükümlerine uyulmalı, teftişler gerçekleştirilmeli!

Bilirkişi komitesi tarafından yayınlanan altı sayfalık bildiride, üye devletlerin, özellikle mürettebatın tıbbi ihtiyaçları ile ilgili olarak Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'nin hükümlerine uymaları gerektiğinin altını çizildi. Üye devletler tarafından harekete geçilmesi ve iş birliğinin yanı sıra sorunların ele alınmasını sağlamak için teftişler gerçekleştirilmeli denildi.

Yüzlerce denizciden gelen şikayetler inceleniyor!

Bildiri, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ve Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) tarafından yayınlanan görüşlerin devamı niteliğinde. Komite, çalışma örgütlerinden gelen bilgilerin yanı sıra Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'ni ve yüzlerce denizcinin komiteye gönderilen bireysel şikayetini incelediğini bildirdi.

Komite ayrıca, BM, ILO ve IMO tarafından kısa süre önce kabul edilen ve üye devletleri denizcileri kilit işçiler olarak atamaya ve denizcilerin güvenli ve engelsiz hareketini kolaylaştırmak için konaklama yerleri yapmaya çağıran kararları memnuniyetle karşıladığını söyledi. Bildiride; kıyıda tıbbi tedaviye erişim, gemiye biniş için hareket kolaylığı, karaya çıkma ve kıyı iznininin önemi işaret edildi. Komite, bunları henüz sağlamamış devletleri, Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'nde öngörüldüğü gibi denizcilere haklarını tesis etmekte geç kalmamaları konusunda teşvik etti.

Mücbir sebep kavramına artık başvurulamayacak!

Komite ayrıca, Denizcilik Çalışma Sözleşmesi hükümlerine uymak için bir çok yeni seçeneğin doğdunu belirterek artık mücbir sebep kavramına başvurulamayacağını vurguladı.

ITF ve ICS destek verdi!

ITF ve ICS, komitenin gözlemlerine ilişkin hükümetlere güçlü bir mesaj gönderildiğine inandıklarını ve dönüm noktası niteliğinde bir karar olduğunu belirten bir bildiri ile yanıt verdi.

ITF Genel Sekreteri Stephen Cotton ve ICS Genel Sekreteri Guy Platten ortak bildiride; "Bu karar, tüm hükümetlerin uluslararası hukuka uyması ve denizcileri acilen kilit işçiler olarak tanıması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor.'' ifadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilişim