Birleşmiş Milletler,  hem Ukrayna'dan buğday ihracatını hem de Afrika'ya çok ihtiyaç duyulan gıdaları ulaştırmak için ilk buğday sevkiyatlarından birini yüklemek üzere Lübnan'da kayıtlı 23.700 dwt kuru dökme yük gemisi kiralayarak Ukrayna'ya gönderdi.

BM'nin Dünya Gıda Programı, gelişmenin “Ukrayna gıdalarını küresel pazarlara yeniden entegre etme ve hem ticari hem de insani yollardan küresel gıda krizinden kötü etkilenen ülkelere ulaştırma çabalarında bir başka önemli adım” olduğunu belirten tüzüğü açıkladı.

THE WFP, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ve birkaç özel bağışçı ile birlikte Afrika'ya giden kargoları finanse ediyor. Geçen yılki raporlar, yardım kuruluşunun çoğunlukla Ukrayna'dan Afrika'ya gönderilen 800.000 tondan fazla tahılı satın aldığını açıklıyor

 Gemiye Türkiye'de yapılan incelemenin ardından Yuzhne limanına doğru Karadeniz'e ilerleme izni verildi. Ukraynalı yetkililer, geminin Cuma günü demir attığını ve hafta sonu 23.000 metrik tondan fazla buğday yüklemeye başladığını doğruladı. Geminin Pazartesi günü Etiyopya'ya gitmek üzere yola çıkmaya hazır olmasını bekleniyor.

 Bugüne kadar, sevkiyatların çoğu, az miktarda ayçiçeği küspesi, ayçiçek yağı ve soya fasulyesi içeren mısırdan yapıldı. BM'nin aracılık ettiği anlaşma gıda tedarikine odaklanırken, sevk edilenlerin çoğu hayvan yemi veya yakıt olarak kullanılacak. Ancak Cuma günü bir başka önemli adım olarak görülen KİK, Belize'de kayıtlı 3,550 dwt'lik yük gemisi Sormovskiy 121'in altı ay içinde ilk buğday kargosunu taşıyan Chornomorsk'tan ayrılmasına izin verdi. Gemi şu anda İstanbul'un güneyinde demirlemiş durumda ve yükünü Türkiye'nin doğusuna teslim edecek.

Ladin Fulmar S., savaşın başlamasından bu yana gidiş-dönüş yapan ilk gemi olarak 13 Ağustos'ta Ukrayna'dan ayrıldı (Ukrayna Altyapı Bakanlığı)

Editör: CAHİT İSTİKBAL