BLACKSEAFOR Varna'da yapıldı
 
Karadeniz ülkelerinin deniz kuvvetleri komutanları, Varna Limanında, Türk Deniz Kuvvetleri´ne ait ´´TCG Gediz´´ fırkateyninde biraraya geldiler.

Türkiye´nin öncülüğünde Karadeniz´de barış ve istikrarın sürmesi, güvenlik alanında bölgesel işbirliği ve iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla 2001 yılında kurulan ´´Karadeniz İşbirliği Görev Grubu´´nun (BLACKSEAFOR) her yıl düzenli olarak yapılan ´´Karadeniz Deniz Kuvvetleri Komutanlar Komitesi Toplantısı´´, Bulgaristan´ın Varna kentinde yapıldı.

Karadeniz ülkelerinin deniz kuvvetleri komutanları, Varna Limanında, Türk Deniz Kuvvetleri´ne ait ´´TCG Gediz´´ fırkateyninde biraraya geldiler.Fırkateynde düzenlenen törende Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç tarafından, işbirliğine katkılarından dolayı komutanlara madalya verildi. Oramiral Ataç da madalyasını Bulgaristan Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Minko Kavalciev´den aldı.

Oramiral Ataç, törende yaptığı konuşmada, BLACKSEAFOR´un, Karadeniz´de güvenliğin sağlanmasında ve işbirliğinin geliştirilmesinde etkin bir görev üstlendiğini belirterek, Karadeniz´in güvenliğinin Karadeniz´e kıyısı olan ülkelerin sorumluluğunda olmasının önem taşıdığını vurguladı. BLACKSEAFOR ülkeleri arasındaki işbirliğinin giderek geliştiğini vurgulayan Ataç, ´´Ortaya koyduğumuz işbirliği, aynı zamanda halklarımız arasındaki dostluk ve dayanışmanın da sembolüdür´´ diye konuştu.

Soğuk savaşın ardından dünyanın yüzyüze geldiği tehditlerin biçim değiştirdiğini belirten Ataç, bu tehditlere örnek olarak ´´radikal milliyetçilik ve dincilik´´, ´´kitle imha silahları üretimi ve kaçakçılığı´´, ´´uluslararası terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığı´´ ile ´´organize suçlar ve insan kaçakçılığı´´nı gösterdi.

Ataç, bu suçlarla mücadelede hiçbir ülkenin tek başına başarı sağlamasının mümkün olmadığını ifade ederek, ´´Bu mücadelenin başarı olması için kilit çözüm uluslararası güvenlik işbirliğidir´´ dedi.

Ataç, Karadeniz´e kıyısı olan ülkelerin deniz kuvvetleri komutanlarına madalya töreninin, Bulgaristan´ın Varna Limanında bir Türk fırkateyninde yapılmasının son derece anlamlı olduğunu söyledi. Türkiye´nin öncülüğünde komutanlara madalya verilmesinin tüm dünyada ilgi topladığını belirten Ataç, ´´Bu tören, Karadeniz´deki birlik ve beraberliğimizi bir kere daha gösterme fırsatı yaratmıştır. Böyle bir törene öncülük ettiğim için ben de Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak son derece mutluyum´´ diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ataç, sırasıyla Bulgaristan Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Minko Kavaciev, Gürcistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Beshik Shengelia, Romanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Dorin Danila, Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Vladimir Visotski adına Karadeniz Filo Komutanı Amiral Aleksandar Kletskov ve Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Igor Tenyug´a madalyalarını taktı.

Oramiral Ataç ise madalyasını BLACKSEAFOR dönem komutanlığını devralan Bulgaristan Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Minko Kavalciev´den aldı.Madalya töreninden sonra topluca aile fotoğrafı çektiren konuklar, Oramiral Ataç´ın fırkateynde verdiği kokteyle katıldılar. 

Editör: TE Bilişim