Tek kullanımlık plastiğin genel kullanımının azaltılması ve plastik şişeler ve pipet gibi maddelerin gemilerden kaldırılması, okyanuslardaki plastik atık miktarını azaltmak için çalışıliyor.

 Kruvaziyer endüstrisi, bi süredir tek kullanımlık plastiklerden vazgeçmeye çalışıyor. BIMCO da farkındalık yaratmak, gemilerden plastik şişeler ve tek kullanımlık plastiklerin kaldırılmasını desteklemek için bir kampanya başlatıyor.

BIMCO, hem gemilerde kullanılan şişe hacmi hem de dünya okyanuslarına karışan plastik miktarı tarafından motive edildiğini bildiriyor. Gemilerdeki plastikler uygun bir şekilde ayrılsa, yönetilse ve kıyıya boşaltılsa bile, karadaki atıkların yanlış yönetilmesinin okyanusa ulaşabileceği anlamına geldiğinin altını çiziyorlar. BIMCO, gemilerde yılda 1,75 milyara kadar plastik şişe kullanıldığını tahmin ediyor.

İlk adım olarak BIMCO, denizcilik endüstrisinde ihtiyaç duyulan değişikliği simgeleyen ortak markalı yeniden kullanılabilir şişeler konusunda Ocean Bottle adlı bir şirketle ortaklık kurduğunu bildirdi. BIMCO, gereksiz plastiği ortadan kaldırmanın, sonunda okyanusa ulaşabilecek bir kaynağı ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için endüstrinin en iyi seçeneği olduğuna inanıyor.

Hükümetlerarası Birim Başkanı Dr. Bev Mackenzie, "Gemilerinden tek kullanımlık plastik şişeleri çıkarmak için girişimleri başarıyla uygulayan üyelerden, mürettebata diğer eylemlerin yanı sıra yeniden kullanılabilir bir şişe sağlamanın büyük bir fark yaratabileceğini öğrendik" dedi. 

BIMCO, yerleşik bir sistemin tek kullanımlık plastik şişelerde su sağlama maliyetinin dörtte biri kadar olduğunu ve yalnızca bir yıl içinde kendini amorti edebileceğini tahmin ediyor. Ayrıca BIMCO, kanıtların, yeniden dolumların yılda gemi başına yaklaşık 2.355 kg CO2 emisyonu tasarrufu sağlayabileceğini gösterdiğini bildiriyor. 

BIMCO/Ocean Bottle markalı şişeler, gemilerde tek kullanımlık plastiklerden vazgeçilmesine yardımcı olacak... Bu şişeler, kampanya için farkındalık yaratma çabasının bir parçası olarak önümüzdeki aylarda kilit paydaşlar, liderler ve gönüllüler arasında dağıtılacak. 

Ocean Bottle'tan satın alınan her şişe aynı zamanda dünyanın en kirli su yollarından 11,4 kg (ağırlık olarak 1.000'den fazla tek kullanımlık plastik şişe) toplanmasının finanse edilmesine yardımcı olacağı düşünülüyor.


 

Editör: Nermin İstikbal