BIMCO: Küresel navlun oranları yüksek, ancak büyüme yavaşladıkça düşüyor

Dünya ticaret filosunun yüzde 60'ını temsil eden Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO), 2023'teki konteyner ticareti büyüme tahminlerini yüzde 3-4'ten yüzde 1-2'ye indirdi.

Bimco baş analisti Neils Rasmussen, "Küresel ekonomik karşı rüzgarlar konteyner talebine birçok risk ekliyor ve yükselişleri tespit etmek zor" dedi.

Rasmussen,  "Filo arz/talep dengesinin daha da kötüleşeceği tahmin ediliyor ve taşıyıcılar konuşlandırmayı ayarlayarak sıkı bir kargo arz/talep dengesini koruyabilse de, navlun oranlarının düşmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz. En azından sözleşme oranlarının tekrar spot oranların altına düşmesi beklenmeli" dedi.

"Bu nedenle, 2023'te çok daha az tıkanıklık ve daha az gemi gecikmesi ile belirli bir derecede 'normalleşme' öngörüyoruz. Navlun seviyelerinde bir düşüş öngörsek de bunların Covid öncesi çok düşük seviyelere döneceğini düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.

Şanghay ve Çin Konteyner Taşımacılığı endeksleri (SCFI ve CCFI), yılın başından bu yana sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 19 düştü, ancak 2020 ortası ile 2022 başı arasında kaydedilen önemli artışlar nedeniyle 2019 seviyelerinin önemli ölçüde üzerinde kaldı.

Zaman üzerine kiralama oranları ve ikinci el fiyatları da düşmesine rağmen yine de yüksek kaldı; beş yıllık gemiler, yeni inşa edilenlerden ortalama yüzde 34,7 daha pahalı.

Küresel ekonomik büyüme tahminini 2022 için yüzde 3,2'ye ve 2023 için yüzde 2,9'a indiren IMF, küresel durgunluk riskinin arttığının altını çizdi.

Filonun 2022'de yüzde 2,9 ve 2023'te yüzde sekiz büyümesi bekleniyor. EEXI ve daha düşük seyir hızları nedeniyle gemi talebinin yüzde 10 artması beklenirken, filonun yüzde yedi ila sekizinin yüzde yedi ila sekiz arasında olması bekleniyor. En geç 2023 baharına kadar tıkanıklıktan kurtulacaktır.

Genel olarak, filo arz/talep dengesi kötüleşecek ve daha düşük zamanlı kiralama oranlarına ve ikinci el fiyatlarına yol açacaktır. Navlun oranlarında da aynı şekilde daha fazla indirim bekleniyor, ancak bunlar 2019'a kıyasla yine de önemli ölçüde daha yüksek kalacak.

Editör: Fulya Tekin