Elektrikli nakliye gemilerinin daha geniş bir şekilde benimsenmesi ve karbon emisyonlarında ciddi bir düşüş oluşturmaya yol açmak adına üretilen Danimarka elektrikli feribotu Ellen’in, ilk faaliyet yılını başarıyla tamamladığı açıklandı.

Karbon emisyonları ve kirlilik, denizcilik endüstrisinin en büyük sorunları olmuştur. Gemilerde hibrit dizel elektrikli motorları kullanmaya yönelik bir kayma olmasına rağmen tam olarak elektriğe geçilmiş değil.

Ellen ise tam elektrikli bir sistem ile çalışıyor. Yüzde 100 yenilenebilir enerji ile çalışan Ellen’in, karbon emisyonlarını yılda 2.250 ton CO2 azaltacağı belirtiliyor.

Okyanuslardaki talepte bir düşüş olmasına rağmen, deniz taşımacılığı şu anda yılda 900 milyon ton CO2'den sorumludur.

Raporlar, Ellen'in yüzde 85'lik bir enerji verimliliği derecesine sahip olduğunu gösteriyor ki bu da dizel motorlu araçların neredeyse iki katı. Geliştirilmesinin, kısmen yeşil projelere yatırım sağlayan Avrupa Birliği'nin Horizon 2020 araştırma programı tarafından finanse edildiği biliniyor. Ancak Nakliye sektörünün tamamen karbondan arındırılmasının yaklaşık 1 trilyon dolara mal olması bekleniyor.

Danimarka denizcilik sektörü, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğünü hedeflediğini belirtti. Önde gelen Danimarkalı denizcilik şirketi Maersk, 2030 yılına kadar ilk okyanus aşırı sıfır emisyonlu gemisinin ticari faaliyetlerine başlamasını hedefliyor.

Editör: TE Bilişim