NTNU-VISTA araştırma merkezinin açılması, insansız sualtı araçları ve robotların yardımıyla deniz altında yürütülen operasyonların hızla ilerleteceği düşünülüyor. 

Yeni NTNU-VISTA Deniz Altı Otonom Operasyonlar Merkezi müdürü Profesör Asgeir J. Sørensen, bu durumun Norveç'in uluslararası alanda büyük bir deniz gücü haline getirebileceğine inandığını belirtti.

J. Sørensen; “Amacımız, kısa vadede denizde endüstrinin çevresel zararını ve riskini azaltabilecek bir teknoloji geliştirmektir. Geliştirilen bu teknoloji uzun vadede okyanustaki ve deniz tabanındaki biyoloji, kimya, fizik çalışmaları yanında diğer dinamikleri izlemek ve anlamak için büyük öneme sahip bir deniz altı yapılanmasının parçası haline gelecek.” ifadelerini kullandı.

25 milyon NOK hibe

Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi ve Equinor, NTNU'yu yeni araştırma merkezi için 25 milyon Norveç kronu (2 milyon 700 bin ABD doları) hibe sağlayarak desteklediğini açıkladı.

Hedef: Okyanus Uzay Merkezi'nin bir parçası olmak

Merkez, Trondheim limanında halihazırda kurulmuş olan ve atıl durumda olan Okyanus Uzay Merkezi'nin bir parçası olmayı umut ediyor.

Otonom robotlar yeni imkanlar sunuyor

Okyanus bölgeleri hakkındaki bilgimizin hala sınırlı olduğunu ve denizde ayrıntılı gözlemler yapmanın atmosferde yapmaktan çok daha çetrefilli olduğu belirtildi ve otonom su altı araçlarının Dünya yüzeyindeki, havadaki ve uzaydaki diğer robotik platformlarla işbirliği içinde okyanusu araştırmak ve izlemek için tamamen yeni opsiyonlar sunacağı söylendi.

Editör: TE Bilişim