İsveç merkezli yakıt geliştirici bir şirket olan Liquid Wind ve Londra merkezli endüstriyel karbon yakalama sistemleri tasarlayan, inşa eden ve işleten Carbon Clean, gemi yakıtı olarak kullanılması üzere e-metanol üretmek için birlikte çalışacak.

Liquid Wind ve Carbon Clean iş birliği içerisinde üretilecek e-metanolün, mevcut fosil yakıtlara kıyasla karbon emisyonlarını %94 oranında azaltacağı belirtildi.

Her yıl 70.000 ton CO2'yi 50.000 ton karbon nötr yakıta dönüştürecek!

Liquid Wind Kasım 2020'de Örnsköldsvik'te Övik Energi ile Kuzeydoğu İsveç'teki ilk elektro yakıt tesisini kurdu. Övik enerji tesisinde karbondioksit emisyonları Carbon Clean teknolojisi kullanılarak yakalanacak ve sıvı e-metanol oluşturmak için yenilenebilir hidrojen ile birleştirilecek. 2024'ün başlarında tesis faaliyete geçtiğinde, yaklaşık 70.000 ton CO2'yi her yıl 50.000 ton karbon nötr yakıta dönüştürmesi bekleniyor.

Konvansiyonel yakıtlardan daha az emisyon üreten ancak büyük ölçüde doğal gaz veya kömür kullanan süreçlerle üretilen normal metanolün aksine, Liquid Wind tarafından e-metanol yenilenebilir elektrik enerjisi kullanılarak oluşturulacak.

Liquid Wind, Örnsköldsvik tesisinin faaliyete geçmesiyle yeni gemilerinde e-metanol kullanmayı planlayan önde gelen bir deniz taşımacılığı şirketi ile görüşmelerde bulunulduğunu açıkladı.

Editör: TE Bilişim