Yeni bir çalışmada, sınıflandırma topluluğu DNV GL, gemiciliğin karbon üretimini azaltmanın en olası yollarını incelemek için gelecekteki olası yakıtları inceledi.

IMO'nun yüzyıl ortasına kadar ulaşılmasını hedeflediği karbon emisyonlarını %50 azaltmayı karşılamak için emisyonların keskin bir şekilde durdurulması gerekecek.

Yapılan çalışmanın temel bulgusu: Amonyak ve metanol, deniz taşımacılığı için gelecekte iki baskın yakıt olarak görünmektedir.  Aralarındaki farkı ise ham enerji fiyatı belirleyecek.

Sürdürülebilir olan elektrik enerjisi daha ucuz olduğu takdirde, e-amonyak (elektrokimyasal bir işlemde nitrojen ve hidrojenden sentezlenen amonyak) en uygun seçenek olarak görünecek. Biyokütle daha ucuz olur ise, biyo-metanol önde gelecek. Her iki ürün de sıvı yakıtlar ve halihazırda kargo olarak taşınmaktalar, bu da onları güçlendirme için nispeten uygun hale getiriyor (amonyağın kendi özel kullanım hususları olmasına rağmen). Metanol, uygun şekilde uyarlanmış bir dizel deniz motorunda yakılabilir ve dizel-çevrim yakıtı olan amonyak üzerine araştırmalar ise devam etmektedir.

Armatörler için en mantıklısı LNG'li çift yakıt sistemi!

Bugün yatırım planları yapan gemi sahipleri için DNV GL, yakın vadede emisyonları ve yakıt maliyetini düşürürken gelecek için bir miktar esnekliği koruduğu için LNG'li çift yakıt sisteminin en mantıklı olduğunu savunuyor.

Çalışma, geleneksel LNG kaynaklarının ötesinde, e-LNG ve biyo-LNG'nin en umut verici geçiş yakıtları arasında olduğunu ve piyasanın karbon içermeyen seçeneklere geçiş yaptığını gösteriyor.

Editör: TE Bilişim