15 Eylül'de Çin, Sarıdeniz'de bir ticari gemiden katı yakıt teknolojili Long March-11 aracını başarıyla fırlattı. Bu, Çin tarafından gerçekleştirilen ve ilki geçen yıl 5 Haziran'da gerçekleştirilen ikinci deniz tabanlı roket fırlatması oldu.

Fırlatma önde gelen balistik füze üreticisi Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi (CALT) ile birlikte Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi tarafından yönetildi.

Ticaret filosu savaş zamanında balistik füzeleri ateşleyebilecek!

Long March-11'in sivil bir gemiden fırlatılması, Çin'in ticaret filosunun savaş zamanında balistik füzeleri ateşlemek için kullanılabileceği ihtimalini artırıyor.

Yetkililer bir füze platformu olmasa da gemilerden roket fırlatmanın birkaç stratejik avantajı olduğunu belirtti. Rapor, deniz temelli bir fırlatmanın fırlatma verimliliğini ve roket taşıma kapasitesini artırdığını, çünkü ekvatora daha yakın bir yerde gerçekleşebileceğini ve fırlatma sahalarını seçme özgürlüğüne izin verdiğini belirtti. Ayrıca karadaki platformlar kolayca hedef alınabildiğinden ve önemli lojistik destek gerektirdiğinden, deniz tabanlı fırlatmanın taktik esneklik sağladığını eklendi.

Eksik iletişim desteği!

PLA Daily'den bir başka rapor, deniz temelli fırlatma görevleri için ihtiyaç duyulan iletişim desteğinin son derece yavaş olduğunu ve bunun yanında gemiye sığdırılmak zorunda kalınan karmaşık ekipman başta olmak üzere çok sayıda zorlukla karşılaşıldığı belirtildi.

Editör: TE Bilişim