Bilbao Limanı’nın promosyonu ve daha rekabetçi olmasına yönelik faaliyet gösteren UniportBilbao/Liman Birliği tarafından gerçekleştirilen organizasyon ile Bilbao Limanı’ndan bir heyet 29 Kasım ile 2 Aralık tarihleri arasında İstanbul’u ziyaret edecektir. Sözkonusu organizasyon ile İspanya ile Türkiye arasındaki dış ticaretin gelişmesine katkıda bulunan ve İber Yarımadası’na giriş kapısı niteliğinde olan Bilbao Limanı’nın sunduğu hizmetlerin tanıtılması ve böylece iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Organizasyon, 30 Kasım saat 9:30 Ceylan InterContinental Otel İstanbul’da gerçekleşecek olan bir Sunum ve ardından İstanbul’dan katılan firmalar ile gerçekleştirilecek olan ticari toplantıları içermektedir. Program süresince, Türkiye’de sektörde faaliyet gösteren önemli dernek ve kurumların; Bilbao’lu firmaların sundukları çok modlu entegre ulaşım hizmetlerini tanımalarını sağlayacak olan toplantılar da gerçekleşecektir. Bu programda yer alacak olan Liman Birliği firmaları şunlardır: Bilbao Liman Yönetimi/Autoridad Portuaria de Bilbao, E. Erhardt y Cía., Marítima Eurogulf, Marítima Transoceánica, Sparber Group, Traimer Bilbao, ve Vasco Catalana Group. 2009 yılında, Bilbao Limanı ile Türkiye arasındaki trafik 132.000 tonun üzerinde gerçekleşmiştir. Sözkonusu trafiğin %72’sini konvansiyonal genel ticaret malları, %25’ini konteynerde genel ticaret malları ve geri kalan %3’ünü ise parçacıklı katılar oluşturmaktadır.

Konvansiyonal genel ticaret malları trafiği, özellikle demir çelik ürünleri (%96) ve makina – yedek parça (%4) olmak üzere bir önceki seneye göre %78 artış göstererek geçtiğimiz sene 95.050 tona ulaşmıştır. Bu son grupta mütevazi bir tonal hacimden bahsediliyor olmasının sebebi sözkonusu ürünlerin proje kargo ve sermaye malları gibi yüksek katma değere sahip olmasıdır. Konteynerde genel ticaret malları trafiği; başta inşaat malzemeleri (%19), demir çelik ürünleri (%18) ve diğer demir çelik ürünleri (%10) olmak üzere 33.255 ton olarak gerçekleşmiştir.

 

Editör: TE Bilişim