Rakıcı yaptığı açıklamada, bu yıl iklim koşulları ve bilinçsiz avlanmanın birleşmesiyle Karadeniz´de hamsinin beklenen bollukta olmadığını, kıyı balıkçılığının ise azaldığını belirtti.

Balıkçılar için her yıl hayat şartlarının biraz daha zorlaştığını ve yeni av sezonunun yeni hayalleri peşinde getirdiğini ifade eden Rakıcı, ´´01 Eylül´de istavrit, palamut avıyla başlayan av sezonda isteğimiz verimi bulamadık. Umudumuzu hamsiye bağlamıştık. Başlarda bol çıkan hamsi, son günlerde oldukça azaldı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde olduğu için balıkçılarımız denizden istediği verimi alamadı. Balıkçılarımız hayallerini yine ertelemek zorunda kaldı´´ dedi.

İstanbul´dan Hopa´ya kadarki sahil şeridinde çok fazla balıkçı teknesi olduğuna ve dışarıdan da gelen balıkçıların bu alanda avlanmalarıyla yoğunluğun daha da arttığına dikkati çeken Rakıcı, ´´Balıkçıların fazla olması, kontrolsüz avlanma ve hava sıcaklığı hamsi avını olumsuz etkiliyor. Zaten hamsi dağınık şekilde görülüyor. Bu da hamsinin fiyatında dengesizliğine yol açıyor. Bugün bir lira olan hamsi yarın çıkmayınca 5 liraya satılabiliyor´´ diye konuştu.

Hamside fiyat değişkenliğinin yıl başına kadar sürebileceğini kaydeden Rakıcı, şunları söyledi:
´´Temennimiz, Karadeniz´de havaların soğuması. Önceki yıllarda görülen balık çeşitliliğinin tekrar görülmesini umut ediyoruz. Ucuz balık tüketimi için elimizden geleni yapıyoruz. Ama bunun olabilmesi için balığın bolca avlanabilmesi gerekiyor. Geçmiş yıllarda denizlerimizde bol avlanan mezgit bile bu yıl ender bulunur, kıyı balıkçılarımız günde 3 kilo balık tutamaz hale geldi. Olta balıkçılığı ise artık tükenmiş durumda.´´

Editör: TE Bilişim