Barbaros’a Gökçeada kalkanı

Donanma Doğu Akdeniz’de araştırma yapan Barbaros Hayrettin Paşa araştırma koruma görevini TCG Gökçeada’ya verdi.

TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı), Doğu Akdeniz ruhsatları dahilinde derin denizlerde ilk sondaj için İskenderun baseninde Gülcihan-2 kuyusuna yıl sonuna kadar kazma vuracak. ABD’li Exxon’un 28 yıl önce petrolün fiyatı 10 dolar olduğu için beton dökerek kapattığı İskenderun açıklarındaki Gülcihan-2 kuyusunda yapılacak çalışma için bölgede 5 bin metre derine inilecek.

Koruma ve destek

TPAO, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti doğusunda araştırma faaliyetleri yürüten Barbaros Hayrettin Paşa isimli araştırma gemisine TCG Gökçeada (F-494) fırkateyni tarafından koruma ve destek sağlanıyor. Gökçeada, yazılım ve donanımı tamamen milli imkanlarla gerçekleştirilen Savaş Yönetim Sistemi (Genesis) ile taktik kabiliyeti ve atış gücü maksimum düzeye çıkartılan Türk savaş gemileri arasında yer alıyor. Helikopteri var Su altı, su üstü ve hava saldırılarına karşı koyabilmesi için ileri teknoloji ürünü füze sistemleri, uzun menzilli top ve uçaksavarlarla donatılan TCG Gökçeada fırkateyninde, helikopter de konuşlandırılıyor.

Alarm verilmişti

Türkiye, Doğu Akdeniz’in yanı sıra Kızıldeniz’de de karakol görevi icra ediyor. Suriye nedeniyle Rus, İsrail, ABD ve Avrupa ülkelerine ait donanmaların gittiği Akdeniz açıklarında, Türk Donanması da harp gemileriyle varlık gösteriyor. Suriye’yle ilgili yaşanan gelişmeler nedeniyle ise bölgedeki deniz unsurlarının duyarlılıkları artırılmıştı. Deniz Kuvvetleri, Rumlar’ın sondaj geriliminin ardından KKTC Gazimağusa açıklarında 1 fırkateyn ve 2 hücumbotunu 24 saat tetikte bekletmişti.

Editör: TE Bilişim