Bankalardan Her Şube İçin Harç Alınacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile birlikte düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Yeni bir vergi var mı?'' şeklindeki soru üzerine Babacan, eskiden bankalardan bir şube ilk defa kurulurken, şube başına 27 bin lira harç alındığını hatırlatarak, ''Şimdi bu harcı yıllık hale getireceğiz'' dedi.

Bakan Babacan, küçük yerleşim merkezlerindeki şubelere 24 bin, nüfusu 5 bin ile 25 bin olan ilçelerdeki banka şubelerine 36 bin lira, 25 binden büyük nüfusu olan yerleşim merkezlerine 48 bin lira yıllık harç getirileceğini söyledi.

''Bu da yine bütçe dengelerini koruma adına atılmış bir adım olacak'' diyen Babacan, bu harcın her bankanın, eski, yeni her şubesi için alınacağını bildirdi. Babacan, ''Ne kadar gelir öngörülüyor?'' şeklindeki soru üzerine, hesap etmek gerektiğini, 10 bin kadar banka şubesi bulunduğunu ve rakamın, nüfusa göre çarpıp, bölünerek bulunabileceğini ve makul bir gelir sağlayacaklarını kaydetti.

Bankacılık sisteminin genel karlılığını, bilançolarına bakıldığında, bünyelerini etkileyecek, genel iş yapma potansiyellerini etkileyecek bir sonuç da getireceğini kaydeden Babacan, ''Özellikle küçük yerleşim merkezlerinde bunu düşük tutmamızın sebebi de o kılcal damarlara kadar bankacılık hizmetinin gitmesini sağlamaya devam etmek'' dedi.

Babacan, düzenlemenin Maliye Bakanlığı'nın birkaç gün içinde göndereceği paketin içerisindeki unsurlardan bir tanesi olduğunu da belirterek, ''Biz bunu emekli maaş zamlarını artırırken nereden bunu karşılarız çalışmasını yaparken, bundan 2 ay önce falan olgunlaştırdık. Sonra detaylandırdık, en sonunda kararlarını oluşturduk'' diye konuştu.

Bankalar Birliği, diğer bankalar ve kamu bankalarının haberi olup olmadığına ilişkin soru üzerine Babacan, ''Onlarda yeni duyuyorlar şimdi'' yanıtını verdi.(aa)

 

Editör: TE Bilişim