Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu (BUBYO), aynı binada bulunan 144 yataklı turistlik uygulama oteli ve işletmeleri sayesinde üniversiteye maddi katkı sağlıyor.

5 bölüm ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürerek lisans üstü eğitim programları da bulunan Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu, 7 yıldır bünyesinde 144 yataklı turistlik bir uygulama otelini barındırıyor. Burhaniye Belediyesi’ne ait kafe, kahvaltı ve çay bahçelerini de işleten okul, YÖK’ten maddi destek isteyen değil, bağlı olduğu üniversiteye gelir getiren bir kurum haline geldi. Her yıl mezun ettiği öğrenciler sayesinde Edremit Körfezi’ndeki kurum ve kuruluşlar ile turistlik işletmelerdeki nitelikli eleman açığını kapatmak için çaba gösteren yüksek okul, ‘Körfezin İncisi’ olarak nitelendirilen saygın bir kurum haline geldi.

Okul ve uygulama otelinin vizyonu, misyonu ve işleyişi ile ilgili açıklamalarda bulunan okul müdürü Doç. Dr. Mehmet Oğuz İlban, okulun 30 öğrenci ile başladığı eğitim-öğretim faaliyetlerine bin 500’ün üzerinde öğrenci ile devam ettiğini vurguladı. Bölgedeki özel sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden İlban, “Yüksek okulumuz, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında 30 tane Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü öğrencisiyle eğitime başlamıştır. Daha sonra Bankacılık ve Finans ile Uluslararası Ticaret ve Pazarlama bölümleriyle ivme kazanmıştır. Bununla birlikte Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz, Havayolu İşletmeciliği Bölümümüz de öğrenci almayı bekleyen bölümlerimiz olarak toplam 5 bölümle faaliyetteyiz. Artık bin 500’ün üzerinde öğrencimiz bulunuyor. Bunlar lisans öğrenci sayılarımız. Bunun dışında bir de YÖK’ten yeni olurunu aldığımız Konaklama İşletmeciliği Ana Bilim Dalları ile Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde lisans üstü eğitim programlarımız var. Burada da 30’un üzerinde öğrencimiz mevcuttur. Bu lisans üstü programlarımızla hem bölgemizdeki özel sektörün taleplerini yerine getirme noktasında, hem de köklü bir geleceğe sahip olabilme noktasında yolumuza emin adımlarla ilerliyoruz. BUBYO yüksek oranda öğrenci kapasitesine sahip. Lisans eğitimi veren bölgedeki önemli kurumlardan bir tanesiyiz. Körfezin incisi olarak nitelendirilen bir kurum haline geldik” dedi.

Bünyesinde barındırdığı 144 odalı modern turistlik oteli sayesinde Edremit Körfezi’nin yatak ihtiyacının önemli kısmını karşılayarak yerli ve yabancı turistlere hizmet eden kurum, aynı zamanda bölgedeki diğer işletmelere nitelikli elemanlar kazandırıyor. Uygulama otelinin, Burhaniye’nin en büyük otellerinden bir tanesi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. İlban, “BUBYO 2011 yılında uygulama otelini de faaliyete sokmuştur. Bu otel bizi, diğer uygulamalı bilimler yüksek okullarında ve diğer fakülte düzeyindeki lisans eğitimlerinden ayıran en temel özelliğimizdir. Biz bu otelimizde bir çok uygulamayı öğrencilerimizle birlikte yapabiliyoruz. 144 odalı otelimizde 30 süit oda ve 134 standart odası olan Burhaniye’nin en büyük tesislerinden bir tanesine sahibiz. Dolayısıyla öğrencilerimiz teorik eğitimlerini aynı bina içerisindeki deniz manzaralı sınıflarında alırken, pratik uygulamalarını da yapma imkanı buluyorlar. Otelimiz, faaliyete geçtikten sonra 2012 yılında işleyişini Balıkesir Üniversitesi Döner Sermayesi İşletmesi üzerinden yürütmeye başladı. Otelimiz aynı zamanda bölgemize de önemli bir katkıdır. Hem bölgenin yatak ihtiyacını karşılıyoruz, hem de bölgemize nitelikli çalışan yetiştiriyoruz. Projelerle de bölgemize yaygın etki bırakıyoruz. Okulumuz, Burhaniye Belediyesi ile ortak protokoller neticesinde 2 yıldır belediyemizin işletmelerini işletmekteyiz. Kampüs Sahil Kafe, Ayaklı Mesire Alanı ve Taylıeli köyündeki kahvaltı salonlarını işletmekteyiz. Bizim en çok güvendiğimiz kaynak, kendi kaynaklarımız. İşletmemizde bu hizmetleri verirken çekirdek kadromuz da var. 13 kişilik kadromuz var. Ama biz öğrencilerimizle birlikte hizmet verme anlayışındayız. Bu kaynaklar bizim hem ayakta durmamızı, hem de bölgede maliyet liderliği yapmamızı da sağlıyor” diye konuştu.

Hazırladıkları projelerle bölgedeki turizme de katkı sağlıyorlar

BUBYO, hazırladığı farklı projeler ile Edremit Körfezi’ndeki turizm işletmecileriyle buluşuyor. Farklı alanlardaki çalışanlar ve işletmecilere ulaşarak seminerler, eğitim faaliyetleri yapan BUBYO, işletmecilerin personel havuzu oluşturmalarına olanak tanıyor. Kaymakamlık, belediye ve ticaret odası ile ortak projeler de geliştirdiklerini belirten okul müdürü İlban, “Yerli ve yabancı turistlere memnun kalacakları bir tatil sunmaya çalışıyoruz. Bakıldığında körfezin bur çok tesisinde öğrencilerimizi görmeniz mümkündür. Bu güne kadar 500’ün üzerinde mezun verdik. Önceliğimiz, kendi bölgemize katkı sağlamaktır. Okulumuzun marşı da var ve kurumsallaşarak ülkemize daha fazla katkılar yapmak için çaba sarf etmekteyiz. Belediye, ticaret odası ve kaymakamlık ile yaptığımız projelerimiz var. Eğitim projelerimizi, eğitim seminerlerimizle sürdürüyoruz. Bölgemizdeki otellerin tamamını öğrencilerimizle bir araya getiriyoruz. Onlara personel havuzu hazırlamalarına yardımcı oluyoruz. Standartları çok düşük olmadığı sürece, öğrencilerimizin körfez bölgesinde staj yapmalarına imkan sağlıyoruz. Bisiklet turizminin geliştirilmesi ile ilgili projemiz var. Turizm müzesi ile alakalı projelerimiz var. Burhaniye’nin Turizm Master Planı ile ilgili proje hazırlıklarımız var. Dolayısıyla BUBYO kendi kendine fayda sağlayan bir okul olmaktan çıkmış, bölgesine, ülkesine katkı sağlamak yolunda hızla ilerleyen bir kurum olarak eğitim-öğretimine devam ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: iha