Balıkçıların merakla bekledikleri 2006-2007 balık avlama sezonu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle başladı. Bugün saat 00.01 itibarıyla Türkiye genelindeki bin 860 büyük tekne “Vira Bismillah” diyerek açık denizlere dümen kırdı. Balıkçılar yeni sezonun bereketli geçmesini diledi. Festivale katılan Bakan Yıldırım ise denizciler için mazotta Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) kaldırılmasının balıkçıları rahatlattığını dile getirdi. Sezon 15 Nisan 2007’ye kadar sürecek. Palamut, lüfer, çinakop ve Karadeniz’de hamsinin avlanmasıyla bugünden itibaren balık bollaşacak ve ucuzlayacak.

Karadeniz’den Akdeniz’in en uç noktalarına kadar giderek 6 ay sonra dönecek 400 kadar büyük tekne yola çıkmadan önce İstanbul Kumkapı Balık Hali’nde tören düzenlendi. Balıkçılar, sezonun açılışı için Su Ürünleri Hali'ni balonlarla ve teknelere astıkları afişlerle süsledi. Festivalde Tuzla'dan denizyolu ile gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da balıkçılarla sohbet ederek sorunlarını dinledi. Yeni sezondan umutlu olduklarını belirten balıkçılar da bol balık yakalanan bir sezonun, herkesi memnun edeceğini söyledi. Bakan Yıldırım ve beraberindekilerin konuşmalarının ardından ızgarada hazırlanan ekmek arası balık ikram edildi. Balıkçılarla birlikte sohbet ederek "Denizer" isimli bir balıkçı teknesine binen Bakan Yıldırım, balıkçılardan tekne ile ilgili bilgi aldı. Bir ara teknenin kaptan koltuğuna oturarak tekneyi kumanda eden Bakan Yıldırım, balıkçılarla şakalaştı. Bakan Yıldırım, teknede bulunan sonar sistemi ile balık takibi yapılmasını da uygulamalı olarak görme imkanı buldu. Bakan Yıldırım 2005 yılında balıkçılara 76.5 milyon YTL değerinde 77 bin litre yakıt desteği yaptıklarını söyledi.

BALIKÇILARA DESTEK SÜRECEK

Balıkçı teknelerinin kullandığı yakıtın 23 dolardan 75 dolara çıktığını hatırlatan Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘Eğer balıkçıya mazot desteği vermeseydik bu tekneler limanda kalırdı. Mazot üzerindeki ÖTV’yi kaldırarak vatandaşın 3 liraya aldığı mazotu balıkçıların 1 liraya almasını sağladık. Yüzde 65 ucuzlattık, niye? Denizlerimizin bereketinden hem balıkçılarımız yararlarsın hem de milletimiz yararlansın diye. İşte bu teşvik sonucu 2005 yılında ilk defa İstanbul’da su ürünlerinde elde edilen rekor seviyede, 45 bin 299 ton balık avlandı. Bu bir rekor, bunu siz başardınız. Halkımıza ucuz balık yedirdiğiniz, yaptığımız desteğin karşılığını verdiğinizden dolayı teşekkür ediyorum.”

İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği Başkanı Ahmet Menekşe halka yaklaşık 2,5 YTL’ye satılan mazotu kendilerine Özel Tüketim Vergisiz 1 YTL’ye satmasından dolayı Bakan’a teşekkür etti. Bakan Yıldırım da, “Biz geldiğimizde petrolün varili 23 dolardı, şimdi 75 dolar. Eğer ÖTV’yi kaldırmasaydık bırakın Akdeniz’e inmeyi bu limandan dışarı çıkamazdınız.” dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim