Zonguldak'ta balıkçılara para cezası 
 
Zonguldak'ta, evrak ve teknelerindeki teknik donanımlarında eksiklik olduğu gerekçesiyle 15 balıkçıya, 350 lira ile 1250 lira arasında para cezası uygulandı.


Zonguldak Limanı'ndaki yaklaşık 200 küçük balıkçı teknesi, balık sezonu öncesinde, Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri tarafından denetlendi.

Denetimlerde, uyarılara rağmen evrak ve teknelerinde eksiklerini gidermediği belirlenen 15 balıkçıya, 350 lira ile 1250 lira arasında değişen miktarlarda para cezası verildi.

Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, yaptığı açıklamada, av yasağı olduğundan denetimlerin büyük tekneleri kapsamadığını, küçük tekneler oltayla ava çıkabildiği için uygulama yapıldığını söyledi.

Trafikteki araçlarda takoz, çekme halatı ve ilk yardım çantası olması nasıl zorunluysa, teknelerde de özellikle can yeleği bulunmasının şart olduğunu anlatan Aylanç, şöyle dedi:

“Tekne bir şekilde alabora olduğunda, hayat kurtarılmasında can yeleğinin mutlaka bulundurulması lazım. Bizim vatandaşımız maalesef bu konularda duyarlı değil. Yasa gereği can yeleği olmayan teknelerin denize çıkması engelleniyor, cezai müeyyideler uygulanıyor. Burada amaç ceza yazmak değil. Güvenlik kuvvetlerimizin denetimleri, kaliteli küçük tekne balıkçılığı yapılması, can kaybı olmaması ve mağdur duruma düşülmemesini hedefliyor.”

Kentte 30 yıldır balıkçılık yapan Recep Orhan da, Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekiplerinin, liman içindeki tüm teknelerde denetimlerde bulunduğunu söyledi.

Evrakında ve teknesinde bazı teknik donanım eksikliği olduğu gerekçesiyle kendisine 350 lira, diğer tekne sahiplerine de 350 lira ile 1250 lira arasında ceza uygulandığını anlatan Orhan, şöyle dedi:

“En ufak eksiklikte ceza uygulanıyor. Sezonun açılmasına az zaman kala bu cezaların verilmesi balıkçıların moralini bozdu. Cezaların sezon öncesinde ödenmesi gerekiyor, yoksa denize açılamayacağız. Zaten 3 aylık av döneminde mazot parasını zor çıkarıyorduk, bunu nasıl ödeyeceğimizi kara kara düşünüyoruz.”(aa)

 

Editör: TE Bilişim