Ege Bölgesi Türk-Yunan Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nikola Hacidu, Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle çok sayıda girişimcinin sermayesini Türkiye’de değerlendirmek üzere araştırma yaptığı söyledi.

Dernekte ocak ayında yapılan genel kurul sonrası oluşan yeni yönetim, faaliyet ve projeleri hakkında bilgi vermek amacıyla İzmir’deki Sakız Adası Restoran’da basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Hacidu, önceki dernek başkanı Ömür Şanlı’nın Kordon İşadamları Derneği’ndeki başkanlık görevi kapsamındaki açıklamaları ve milletvekili aday adayı olmasının TÜYSİAD’ın kurumsal duruşuna olumsuz etki yaptığını, bu nedenle ocak ayındaki genel kurulda yönetimin değiştiğini söyledi.


Derneğin iki ülke arasındaki yatırım ve işbirliğinin gelişmesi için çaba gösterdiğini, özellikle karşılıklı önyargıları ortadan kaldırmak için mücadele verdiğini söyleyen Hacidu, 40 aktif üyesi olan derneğin Gümülcine’de bir temsilciliğinin bulunduğunu, temsilcilik sayısını gelecek dönemde artıracaklarını ifade etti.

Hacidu, her iki ülkeden büyük yatırımcıların karşılıklı yatırımlarının bulunduğunu, bunu küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yaymaya çalıştıklarını, küçük girişimciler için destek mekanizmalarını hayata geçirmek üzere projeler hazırladıklarını dile getirdi.

Özellikle kriz sonrası dönemde ikili ilişkilerde canlanma gözlendiğine dikkat çeken Hacidu, şöyle konuştu: "Kriz nedeniyle çok sayıda Yunan girişimci, sermayesini Türkiye’de değerlendirmek üzere araştırma yapıyor. Yunanistan’dan özellikle gıda ve balıkçılık sektörlerinden firmaların arayışları var. Türkiye’den bir çok marka da Yunanistan’da mağazalarıyla yayılıyor. Yeşil pasaporta getirilen vize kolaylığı nedeniyle Türkiye’ye yakın adalarda önemli bir turizm hareketliliği başladı.

Alışveriş hacminden dolayı oldukça memnunlar. Şimdiki hedef mavi pasaporta da 48 saatlik vizesiz geçiş imkanı getirilmesi. Bu konuda Schengen’den kaynaklanan engeller aşılmaya çalışılıyor. Bu sorunun yakın bir dönemde aşılacağını düşünüyoruz." Hacidu, yeşil pasaporta vize kolaylığı ve Yunanistanlıların alışveriş için İzmir’i tercih etmesiyle geçmişte 2 feribotun çalıştığı Çeşme-Sakız hattında şimdi 8 feribotun çalıştığını ve geçmişte 40 avro olan gidiş-dönüş biletin 8 avroya kadar düştüğünü kaydetti.

Hacidu, Türkiye’de balıkçılık sektöründe 2 büyük Yunan şirketinin faaliyet gösterdiğini, Türkiye’de kültür balıkçılığına uygulanan teşvikler nedeniyle bir kaç Yunan şirketinin de yatırım arayışı içinde olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim