“Yunanız” diye ayrımcılık yok

Türkiye’nin üç büyük balık üreticisinden Yunan şirket Selonda’nın koordinatörü Hacudi: Burada baskı değil, daha destek görüyoruz

Foça ve Bodrum’daki çiftliklerinde balık üreten Yunanistan şirketi Selonda’nın Türkiye koordinatörü Nikola Hacudi, çarpıcı açıklamalar yaptı. Gökçeada doğumlu, Rum asıllı Türk vatandaşı olan Hacudi, Yunanistan’da sık sık kendilerine,

“Devletten veya çeşitli kurumlardan baskı görüyor musunuz” diye sorulduğunu ifade etti, “Ben de tam aksine destek gördüğümüzü anlatıyorum. Hatta Foça’daki çiftliğimizin askeri bölgenin hemen yanında olduğunu, hiçbir sorun yaşamadığımızı anlatıyorum” dedi.

Nikola Hacudi, Selonda’nın balık üretiminde Türkiye’nin üçüncü büyüğü olduğu bilgisini de verdi, şunları söyledi:

Türkiye hakim olacak

“Bodrum ve Foça’da yılda yaklaşık 7 bin ton üretim yapıyoruz. Yunanistan’daki üretimimiz ise 14 bin ton. Burada yıllık ciromuz 20 milyon Euro. Bu alanda pazar gelecekte sadece Türk ve Yunan şirketlerinin olacak. Türkiye, iş gücü maliyetinin daha düşük olması nedeniyle gelecekte işlenmiş ürünlerde ön plana çıkacak.

Yunanistan’ın sektördeki ömrü fazla değil. Bu işin hakimiyeti Türkiye’ye geçmek üzere. Bir Yunan firması olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak burada üretim aşamasında devlet desteği olmaması büyük sorun. Türk şirketleri öz kaynaklarıyla yatırım yaparken, Yunanlar devletin desteğiyle sağlanan banka kredilerini kullanıyor. Hatta ’Türkiye’de yatırım yapacağım’ derseniz daha kolay kredi bulabiliyorsunuz.”

Nikola Hacudi, Türk ve Yunan şirketleri arasında Avrupa pazarında rekabet olduğunu, Yunan kuruluşların maliyet avantajı nedeniyle Türkiye’de yatırıma sıcak baktığını dile getirdi, “Yunanistan’dan İlknak da buradaki yatırımını büyütmek için krizin sona ermesini bekliyor” dedi.

 

Editör: TE Bilişim