Yasa Dışı Balıkçılık Denizleri Tehdit Ediyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinde "Balık Stoklarının İyileştirilmesi ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Amacıyla Fethiye Körfezi ve Çevresinde Balıkçılığa Kapalı Koruma Bölgeleri Tasarlanması" projesinin ilk toplantısı yapıldı.

Akdeniz Koruma Derneği tarafından başlatılan projenin, DenizTemiz Derneği/TURMEPA Fethiye konferans salonunda gerçekleştirilen toplantısında konuşan Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, denizlerde kirliliğin ve yasa dışı balıkçılığın önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Gökova Körfezi'nde ve Fethiye'de dünyanın en nadir deniz canlılarından Akdeniz Foku, Akdeniz'e özgü habitatlar, nesli tehdit altında olan orfoz ile kum köpek balığı ve deniz çayırlarının bulunduğunu belirten Kızılkaya, "Denizlerde kirlilik çok ciddi bir sorun olarak gözükse de aşırı ve yasa dışı balıkçılık bütün dünya denizlerindeki en büyük tehdit. Kirliliğin bugün kaynağını kesmeye başladığınız anda kirlilik ortadan kalkar ama balıkçılığı geri döndüremiyoruz." dedi.

Kızılkaya, deniz koruculuğu modeliyle bölgedeki yasa dışı balıkçılığın yüzde 95'in üzerinde durdurduğunu savundu. Denizlerdeki balık ağlarının temizliğinin misinalardan daha kolay olduğunu ifade eden Kızılkaya şunları kaydetti:

"Misinaları tek tek yün yumağı açılmış gibi topluyorsunuz. Bu kadar vakit alan, masraf ve maliyeti olan başka bir iş daha yok. Gökova'da 40 metreye kadar her misinayı temizledik. 2017'de temizlediğimiz yerin görüntüsü bambaşka oldu. Süngerlerin yaşam hakkı yok mu? Süngerler yaşadıkça yeni yaşam alanları oluşuyor. Orfozlar geri geliyor. İspanya'da öyle yerler var ki bina kadar olan bir alana yılda yüz bin kişi dalmaya geliyor. Bizim Gökova'da öyle bir dalış merkezi yapma şansımız yok ama Fethiye'nin böyle bir şansı var. Bu şans değerlendirilmeli ve turizme de katkı sağlanmalı."

Toplantıya, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı ve korucular katıldı.

Editör: TE Bilişim