Yapay resifler balıkçıların yüzünü güldürdü

Yumurtalık Körfezi'nde Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan proje kapsamında geçen yıl eylül ve aralık aylarında denize bırakılan yapay resiflerin hem balık miktarını, hem de balık çeşitliliğini artırdı

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından kırsal kalkınmada gelir sağlayıcı faaliyetlerin bölge içinde sosyal ve coğrafi olarak yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak üzere hazırlanan yapay resif projesi kapsamında geçen yıl denize bırakılan resiflerin (su düzeyinde sıra kayalar) hem balık miktarını hem de balık çeşitliliğini artırdığı bildirildi.

Yumurtalık Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Musa Vay, Doğu Akdeniz’de yapay resif projesinin uygulandığı ilk yer olan Yumurtalık’ta resiflerin denize bırakılmasının ardından geçen beş aylık süre içerisinde hem avlanan balık miktarında, hem de avlanan balık çeşidinde önemli artışlar meydana gelmeye başladığını söyledi.

"Ağla, oltayla ya da paraketeyle avlanan balıkçılarımız meydana gelen bu artıştan dolayı çok memnun" diyen Vay, "Eskiden göçmen balıklar olan kaya ve lagos balıkları artık kalıcı balıklar haline geldi. Şimdi bol miktarda avlanabiliyor. Bu projeyi hayata geçirenlere teşekkür ediyoruz" dedi.

Yumurtalık’ta denizin dibinin bir bataklık gibi olduğunu ve bu nedenle çok fazla balık barınmadığını kaydeden Vay, şöyle konuştu:

"Ancak, yapay resifler şimdi çöl ortasındaki bir vaha işlevi görüyor ve balıkların belirli alanlarda toplanmasını sağlıyor. Ayrıca resifler nedeniyle troller de kıyıya yaklaşamıyor ve bu da Yumurtalık balıkçılarının daha fazla balık avlamasını sağlıyor."

Yapay resif

ABD ve Japonya’da 100 yılı aşkın bir geçmişi olan yapay resifler, tatlı ve tuzlu sular içinde gemi gövdeleri, atık betonlar ya da çeşitli türdeki yapıların batırılmasıyla oluşturulan yapay ürüme ve av sahalarıdır.

Son 20 yıl içinde farklı amaçlar için yapay resif kullanımı dünya çapında büyük oranda artış gösterdi. Yapay resifler 1980’li yıllara kadar balık üretimini artırmak için inşa edilirken, son yıllarda su kalitesini geliştirme ve ekosistemi yenileme gibi çevreci ve korumacı amaçlarla inşa ediliyor.

 

 

 

Editör: TE Bilişim