Uluabat Gölünde Yeni Bir İstilacı Balık Ortaya Çıktı

Bursa'da, Uluabat Gölü'nde yeni istilacı bir balık türü tespit edildi.

Nilüfer Belediyesi, Uludağ Üniversitesi ve Nilüfer Yerel Gündem 21 tarafından 15-17 Ekim 2009 tarihleri arasında yapılan Gölyazı çalıştayında Uluabat Gölü'nde balıkçılar tarafından yakalanan ve akvaryuma konularak çalıştaya katılan bilim adamlarına gösterilen tür üzerindeki araştırma ve incelemeler tamamlandı. Yapılan incelemelere göre, söz konusu türün lepomis gibbosus (linnaeus, 1758) olduğu anlaşıldı.

Lepomis gibbosus (güneş balığı) balığının istilacı ve çok tehlikeli olan etçil bir balık türü olduğu her türlü gıdayla beslenebildiği bildirildi. Akvaryum ortamlarında üretilen ve geliştirilen lepomis gibbosus, Azap Gölüne balıklandırma için bırakılan güneş balığı, levrek, çiklit ve benzeri isimlerle adlandırılan istilacı ve çok tehlikeli bir balık türü olarak biliniyor.

Güneş balığı, Azap Gölü'nde dengeyi bozmuş diğer balık türlerinin yumurta ve yavrularını yok etmişti. Uluabat Gölü'nde bu istilacı

balıkla ilgili acil tedbir alınması istendi.

Bilim adamlarının uyarısı üzerine Nilüfer Yerel Gündem 21 tarafından Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü'ne yazılı ihbarda bulunulduğu öğrenildi.

Editör: TE Bilişim