Hamsi bolluğu kalkana yaradı

Sinop Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, kalkanın hamsi ile beslendiğini belirterek hamsinin bu yıl bol olmasının kalkana yarayacağını söyledi.

Geçen yıl Türkiye genelinde 202.7 ton kalkan avlandığı belirtildi. Mart ayında başlayacak kalkan balığı sezonu öncesinde Sinop Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, kalkan balığının gelişimi hakkında bilgi verdi. Hamsinin bol olmasının onunla beslenen balıklara da yaradığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, "Bu yıl hamsi boldu. Kalkan da hamsi ile beslendiği için yeni sezonda kalkan balığı tezgahlardaki yerini alacak. Trabzon Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü denize yavru kalkan bırakıyor. Denetimler de sıkı durumda. Bunlara devam edilirse kalkanın bol olmaması için hiçbir neden yok" dedi. Geçen yıl Türkiye genelinde 202.7 ton avlanan kalkanın avlanma boyunun 45 santim olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, "Su Ürünleri Kanunu’na göre 45 santimin altında kalkan yakalanması durumunda cezai işlem uygulanır" diye konuştu.

Mevsim şartlarının da balıkçılığı etkilediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her mevsim normalini yapmalı. Balıklar göç ediyorlar. Bizim balıkçılığımız tamamen palamut, lüfer, hamsi ve istavrit balıklarının göçüne bağlı. Bu göç olmazsa biz balık avlayamayız. Hava soğuyacak ki bütün Karadeniz’in balığı kışlamak için bizim kıyılarımıza gelecek. Baharda da ısınacak ki Akdeniz’den yumurtlamak için palamut ve lüfer Karadeniz’e gelecek. Yani çok sıcakken ya da çok soğukken balıkçılık iyi olmaz." 37 yaşındaki balıkçı Ercan Kutbay ise kalkanın bu yıl bol ve fiyat olarak da uygun olduğunu dile getirdi. Kalkanın kilosu geçen yıl 70 ila 80 lira arasında satıldığını belirten Kutbay, "Kalkan balığı, şuanda tezgahlarda 40 ila 50 lira arasında değişiyor. Önümüzdeki günlerde daha bol olması durumunda 20-25 liraya kadar düşeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim