TÜRK LEVREĞİ VE ÇİPURASI UKRAYNA’YA YÜZÜYOR

Türkiye’nin büyüme ve ihracat artış rekortmeni su ürünleri sektörü, hedef ülkeler arasına Ukrayna’yı ekledi. Su Ürünleri Tanıtım Grubu, 25-27 Ekim 2011 tarihlerinde Ukrayna/Kiev’de International Exhibition Center’da düzenlenen Worldfood Ukraine Fuarı’na katıldı.

Ukrayna’da levrek ve çipura balıklarının marketlerde yeni yeni girmeye başladığını belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, tüketicilerin tercihlerinin Türk levreği ve çipurası olması için gıda fuarına katılma kararı aldıklarını kaydetti.

Ukrayna’da lüks restoranlarda levrek ve çipuranın menülerde en pahalı balık türleri olarak yerlerini aldığını anlatan İşliel, “Ukrayna ekonomisi 1999 yılından bu yana sürekli büyüme trendi yakaladı. Türkiye'ye olan coğrafi yakınlığı, 50 milyona yakın bir pazar teşkil etmesi, yetişmiş insan gücü, hammadde kaynaklarının zenginliği ve birçok sektördeki yeni yatırım ve modernizasyon ihtiyacı dikkate alındığında iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok daha iyi düzeye çıkabileceği bir gerçek. Son yıllarda süpermarket sayısında önemli oranda artış gerçekleşti, üstelik sağlıklı ve kaliteli ürün tüketiminde ciddi artış gözlemleniyor. Ukrayna’ya yaptığımız ihracatın 3 katı ithalat yapıyoruz. Türkiye’nin dış ticaret açığının kapanması için çalışacağız. 2012 Haziran ayında gerçekleştirilecek Avrupa Futbol Şampiyonası Finallerine Polonya ile birlikte ev sahipliği yapmaya hazırlanan Ukrayna’nın Kiev, Kharkiv, Donetsk ve Lviv şehirleri yoğun bir turist akımına uğrayacak. Akdeniz mutfağı yemekleri sunan restoranların büyük beğeni topladığını gördük, Ukrayna pazarı sektörümüz için fırsatların oluşmaya başladığı  olgunluğa erişmiş durumda. Levrek,çupra ve alabalığımız ile Rusya’da yakaladığımız başarıdan esinlenerek Ukrayna’da da atağa geçmeye hazırlanıyoruz” diye konuştu.

YAŞ MEYVEYİ TÜRKİYE GÖNDERİYOR

Ukrayna’nın tükettiği yaş meyve sebze ürünlerinin çoğunun Türkiye’den ithal edildiğine işaret eden Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, yaş meyve sektöründe piyasadaki ürünlerin büyük bir çoğunluğunun ülkemiz menşeli olmasına rağmen, su ürünleri ihracatımızın yok denecek seviyede olmasının düşündürücü olduğunu kaydetti.

Ukrayna’nın gıda ithalatı 2010 yılında 1,4 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve gıda ithalatının sürekli arttığını belirten Kızıltan, “Son yıllarda artan süpermarket sayısının yanında sağlıklı ve kaliteli ürün talebinin hızla arttığı gözlemledik. Ukrayna’nın ekonomik potansiyeli, ülkemize yakınlığı gibi nedenlerden dolayı Türk su ürünleri sektörünün ihracatını arttırabileceği bir pazar görünümünde. Bu nedenle Ukrayna’yı hedef pazar olarak belirledik. Rusya Federasyonu’nda katıldığımız fuarlarda, bu ülkeden de su ürünlerimize yönelik talebin olduğunu gördük. Ülkemize yakınlığı da bir avantaj sağlıyor, Türkiye’nin en önemli akuakültür ürünü levrek ve çipura, en lüks restaurantların menüsünde yer alıyor. Alabalık da bilinen ürünler arasında. Ancak bunlar rakiplerimizden, özellikle Yunanistan’dan temin ediliyor. Ülkemiz su ürünlerinin bu pazarda tanınması halinde ihracatımızın önemli bir değere erişeceğini düşünüyoruz. Ukrayna'nın büyük bir pazar olarak önemi göz önüne alındığında, firmalarımızın sadece dış ticaret yoluyla ticari ilişkilerini sürdürmesi yerine ekonomik ilişkilere de ağırlık vererek Ukrayna’da yatırıma yönelmeleri, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geleceği açısından çok önemlidir” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK GIDA FUARI

WORLDFOOD UKRAINE 2011, Ukrayna’da düzenlenen en önemli gıda fuarı. 2011 yılında 14. defa düzenlendi. 2010 yılında 22 ülkeden 130 firma bu fuara katılım sağlarken, 2011 yılında 30 ülkeden 148 firma yer aldı. STG, bu fuara ilk defa katıldı.

STG heyetinde Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Başkanı Sinan Kızıltan, STG Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Üyesi Mustafa BAĞCI ve Ufuk Atakan DEMİR ile Ege İhracatçı Birlikleri Şefi Serap ÜNAL yer aldı.

Editör: TE Bilişim