TÜRK BALIKÇILARI AFRİKA-MORİTANYA'DA BALIK AVLIYOR 

Türk balıkçılar ilk kez 2015 yılında gittikleri Moritanya’da 52 tekne ile avcılık yapıyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, Türk balıkçılarının açık denizlerde ve okyanuslarda balıkçılık yapmasını desteklerken, başta Batı Afrika kıyısındaki ülkeler olmak üzere diğer kıyı ülkeleriyle ikili işbirliğinin bir an önce imzalanmasını öneriyor. 

Ağırlıklı olarak gırgır teknelerinden oluşan Türk balıkçı filosu trol teknelerine de sahip. Halen 1000 kadar Türk balıkçı bu teknelerde çalışırken, bir o kadar da Moritanyalı balıkçı Türk teknelerinde çalışıyor. Ayrıca ülkede bulunan dört adet balık unu ve balık yağı fabrikası da Türklere ait. Toplam tahminen 200 milyon dolarlık bir yatırıma sahip olan Türk şirketleri bu ülkede devlet veya özel şirketlerden kota alarak balıkçılık yapıyor. Balıkçılık yapılan alan Moritanya kıyı bölgesi dışında kalırken, Türk balıkçılarla çalışan en az 1000 Moritanyalı tayfa da balıkçılık yaparak yeni bir meslek öğrenmiş oluyor.  

Moritanya değişik akıntılar nedeniyle verimli balıkçılık kaynaklarına sahip. En çok avlanan balıklar ise hamsi, sardalya, tirsi ve diğer göçmen balıklardır. Bu ülke yıllık 1.500.000 ton balık miktarıyla büyük bir rezerve sahiptir. Bu zengin balık yataklarını avlayamayan Moritanya, diğer ülkelere para karşılığında kota satarak balık avlama izni vermektedir. Bu kotayı başta Çin ve Avrupa Birliği ülkeleri alarak avcılığı sürdürüyorlar. Türkler ise en son bu ülkede avcılık yapanlar arasında bulunuyor. Türkiye ile Moritanya arasında imzalanması gereken ikili balıkçılık anlaşması ise şimdilik beklemede.  

TÜDAV hakkında: 

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), 20 yılı aşkın süredir Türkiye denizlerinde araştırma, koruma ve eğitim amaçlı çalışmalar yapmaktadır. Vakıf şimdiye dek 55 kitap çıkarmış olup bunun 30 adedi İngilizcedir. TÜDAV, ACCOBAMS, MedPan, UNEP MAP, RAC/ SPA, NASCU, ICCAT, High Seas Alliance, Deep Sea Conservation Coalition ve CIESM gibi uluslararası kuruluşlar ile ortak projelere imza atan, dünya çapında da çalışmaları takip edilen bir kurumdur. Vakıf İngilizce olarak dört ayda bir “Journal of the Black Sea / Mediterranean Environment” isimli bir dergi de çıkartmaktadır. TÜDAV Türkiye’nin ilk Antarktika seferine 2016’da öncülük etmiştir. 

Editör: TE Bilişim