Türk balıkçıları Afrika kıyılarına davet ettiler

Afrika ülkeleri, yeterli av filosu, teknesi ve teknolojisi olmadığı için Türk balıkçılardan yardım istedi.

Afrika ülkeleri, yeterli av filosu, teknesi ve teknolojisi olmadığı için Türk balıkçılardan yardım istedi. İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi’nin daveti üzerine gelen Afrika kıtasındaki 9 ülkenin balıkçılık yetkilileri, büyük av filolarına sahip Türk balıkçıları kıyılarına davet etti.

Pek çok sıcak ve soğuk su akıntılarıyla beslendiği için zengin balık yataklarına sahip Afrika kıtası, işbirliği yapmak için Türk balıkçılar ve Türk bilim insanlarını seçti. Yeterli av filosu, işleyecek tesis, deneyimli balıkçı ve bilim insanı olmayan Afrika’nın Atlas Okyanusu’nun doğu kıyısında ki ülkeler, Türkiye’nin elinde ki potansiyelini değerlendirebileceğini düşünüyor. İstanbul Üniversitesi  Su Ürünleri  Fakültesi’nin davetlisi olarak gelen, 9 Afrika ülkesinin balıkçılık yetkilileri Türk bilim insanlarıyla buluştu. ‘Afrika  Balıkçılığı ve  Türkiye Yaklaşımı’ konulu çalıştaya Gabon, Gine, Fas, Moritanya, Senegal, Fildişi Kıyısı, Gana, Togo ve Kamerun’dan bilim insanları ile balıkçılık yetkilileri katıldı.

Afrikalı uzmanlar, çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığı  yetkilileri ve büyük balıkçı aileleri ile görüştü. Gabon balıkçılık ve Denizcilik Bakanlığı yetkilisi George MBD Asseko, özellikle balık çiftliği kurulması için bilgi ve deneyime ihtiyaçları olduğunu söyledi. Deniz biyologu Asseko, “Gabon’un derin sularında orkinos başta olmak üzere çok çeşitli balıklar var. Biz yeterince avlayamadığımızdan ekonomimize katkısı yeterli değil. Türk balıkçı, işadamı ve bilim insanlarının desteğiyle kapasitemiz katlanacaktır. Öncelikle araştırmaya ve kapasite arttırmaya ihtiyacımız var” dedi.
 
22 Afrika ülkesinin üye olduğu Atlantik Okyanusu Afrika Kıyısı Balıkçılık Konseyi Genel Sekreteri Abdelouahed Benabbou ise, “Denizlerimiz balık ve deniz ürünü açısından çok zengin. Ama dünya balık üretiminin sadece %6’sı bizim kıyılarımızda gerçekleşiyor. Yıllık 10 milyon ton olan kapasitemizi Türk balıkçılar ile arttırmayı amaçlıyoruz. Avrupa ülkeleri, Çin ve Güney Kore bizden balık istiyor. Türkiye ile işbirliği yaparak kapasitemizi arttırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
 
Afrika kıyılarında balıkçılık yapmamız için çalışmalar yürüten İ.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk ise, “ Çalıştay da son zamanlarda Moritanya'da av yapan Türk balıkçıların başarıları ile  Afrika ülkelerinde yatırım yapmak isteyen  girişimciler konuşuldu. Moritanya'da  yapılan avcılığın diğer ülkelere de yayılması gerektiğinde anlaştık.

Şu anda 15 gırgır teknemiz orada. Türkiye için bir can suyu olan bu girişim Afrika kıtasına da büyük fayda sağlayacak. Yeterli av filosu ve teknolojisi olmayan kıtanın doğal kaynaklarının doğru kullanılması için orada olmalıyız” dedi.(Gökhan Karakaş/Milliyet)

Editör: TE Bilişim