Trabzon'da, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında düzenlenen "Balıkçılık Seminer Günleri" başladı.

Trabzon Ticaret Borsası tarafından yürütülen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın öncülüğünde, önce gençlerin sonra balıkların kültürü artsın projesi kapsamında "Balıkçılık Seminer Günleri" Zorlu Grand Otel'de yapıldı. Uzman firmalar, üreticiler, öğrenciler, balıkçı esnafı, çeşitli kurum ve kuruluşların katılımı ile gerçekleştirilen seminerde, balıkçılık sektörü istihdam ve sorunları ile çözüm önerileri masaya yatırıldı. Seminerin ilk gününde Trabzon Su ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.

Atila Özdemir ve Trabzon ABİGEM İş Geliştirme Müdürü Bilge Sezer Kayaoğlu konuşmacı olarak katıldı. Dr. Özdemir, balık stok tespitlerinin yapılmasının etkin balıkçılık yönetimi için hayati önem taşıdığını belirterek, bilgi temelli yetiştiriciliğin sürdürülebilir üretimin vazgeçilmez unsuru olduğunu söyledi. Kaynakların doğru kullanılabilmesi için her şeyden önce su ürünlerinin iyi tanınması gerektiğine dikkat çeken Dr. Özdemir, AB 2011 yılı ilerleme raporunda Türkiye'nin, su ürünleri sektörü bakımından

çevreye duyarlı ve kaliteli üretim konusunda herhangi bir sorununun kalmadığı yönünde belirtildiğini vurguladı. Özdemir, "Gemi izlemelerinin ve karaya çıkış noktalarının etkin kullanımı ülkemiz balıkçılığının geleceği açısından büyük taşımaktadır. Ülkemizde balık stoklarının tespit edilerek buna göre balıkçılık yönetiminin yapılması, böylelikle stokların korunarak sürdürülebilir bir avcılığın yapılması önemlidir" dedi.

ABİGEM İş Geliştirme Müdürü Bilge Sezer Kayaoğlu da Norveç ve İsveç'teki balık sektörü hakkında bilgi verdi. Her türlü gıda maddesini ithal eden ve bir ithalat ülkesi haline gelen Norveç'in, bugün Çin'e bile balık satan ülke haline geldiğini belirten Kayaoğlu, bu ülkenin petrol ve maden ihracatından sonra üçüncü en önemli ihracat kaleminin balıkçılık olduğunu söyledi. Dünyada ilk kurulan Balıkçılık ve Kıyı işleri Bakanlığı biriminin Norveç'te olduğunu ve bu bakanlığa bağlı olarak farklı konularda çalışan

12 enstitü ve ajans bulunduğunu da kaydeden Kayaoğlu, "Norveç bir AB ülkesi değil. Zaten girmekte istemiyorlar. Bunun en büyük nedeni de balıkçılık sektörünü korumak" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim