"Yüksek kira sorununu kanunla düzelteceğiz"

Tarım ve Köyişleri Bakanı, çiftliklerin İl Özel İdare'ye ödedikleri ve diğer illere göre yüksek kalan deniz yüzeyi kirası için "Vur deyince öldürüyorlar" dedi.

Mehdi Eker, "Muğla'da dekar başına yıllık bin 800, İzmir'de ise 4 bin 100 TL alınıyor. Bu haksızlık. Bunu düzeltecek ve sorunu ortadan kaldıracağız" diye konuştu

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, İzmirli kültür balıkçılarına uzun süredir bekledikleri müjdeyi verdi. Kültür balığı üretimi yapan firmaların İzmir İl Özel İdare'ye ödedikleri ve diğer illere göre yüksek kalan deniz yüzeyi kirası için "Vur deyince öldürüyorlar" değerlendirmesini yapan Eker, bu sorunu kanunla düzelteceklerini söyledi. Deniz yüzeyi kiraları Muğla'da dekar başına yıllık bin 800 TL,

İzmir'de ise 4 bin 100 TL.

Tarım ve Gıda Bakanlığı Kanun Tasarısı'nda bu konuda düzenlemenin olduğunu belirten Eker, "Kiralar gerçekten yüksek. Vur deyince öldürmek gibi bir şey var. Topraktan daha fazla pay alıyorlar. Diğer alamadıklarını da buradan almaya çalışıyorlar. Bunu kanunla düzelteceğiz ve bu sorunu da ortadan kaldıracağız" dedi.

DESTEĞE DEVAM

Önceki gün önce İzmir Ziraat Odası'nı ziyaret eden, ardından İzmir Genç İşadamları Derneği'nin düzenlediği "Hedefleri, beklentileri ile Ege'de Tarım ve Hayvancılık" konulu toplantıda yaptıkları çalışmaları anlatan Eker, Ege çiftçisine her türlü desteği verdiklerini belirterek, bundan sonrada desteklemelerin süreceğini kaydetti.

EGE'NİN PAYI BÜYÜK

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı başta olmak üzere tarımsal üretim gerçekleştiren firmalarının temsilcilerinin de katıldığı toplantıda soruları yanıtlayan Eker, tarım kesimine her türlü sorunda kendisini rahatlıkla arayabileceklerini söyledi.

Türkiye'nin 57 milyar dolarlık üretim değeri ile dünyanın 8. büyük tarım ekonomisine sahip olduğuna dikkat çeken Eker, kalite ve veriminin artırılması ile bu rakamları daha üst noktalara getirmek için çalıştıklarını söyledi. Tarım ve hayvancılıkta üretime verilen destekleri artırdıklarını anlatan Eker, Ege Bölgesi'nin de bu desteklerden önemli bir pay aldığını kaydetti. Sunumunun ardından soruları yanıtlayan Eker, Ege Bölgesi'nin 2009 yılında toplam hayvancılık desteklerinin yüzde 26'sını aldığını söyledi.

Deniz yüzeyi kiralarının Muğla'da dekar başına yıllık bin 800, İzmir'de ise 4 bin 100 TL olduğu ve kiraların makul seviyeye indirilmesini gerektiği yönündeki bir isteği yanıtlayan Eker, bu konuda hazırladıkları kanun ile sorunu çözeceklerini ifade etti.

TÜRKİYE 4. BÜYÜK GÜÇ

Kültür balıkçılığını da destekleme kapsamına aldıklarını vurgulayan Eker, kültür balıkçılığının üretimini 65 bin tondan 140 bin tona çıkardıklarını, Avrupa pazarında 4. büyük güç haline geldiklerini dile getirdi.

İzmir'de 66 adet kırsal kalkınma projesini desteklediklerini, 400 makine-teçhizat alımı ile 30 tarımsal kalkınma kooperatifine destek verdiklerini açıklayan Eker, "İzmir, birikimi, altyapısı, çiftçi bilinç düzeyiyle tarım sektörünü daha da geliştirmeye müsait. İzmir 115 ürünün yetiştiği bir il. Bunların işlenmesi için sanayi ve bunu yurtdışına taşıyacak ihracatçı lazım. Ege'nin ihracat potansiyeli çok yüksektir. İzmir'in bir hafıza silkinmesi yaşayıp bunu harekete geçirmesi çok önemli" diye konuştu.

Tarımsal üretimde potansiyel büyük

İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, Bakan Mehdi Eker'e sorunların ve beklentilerinin yer aldığı 3 dosya verdi. İzmir'in tarımsal üretim değeri açısından Türkiye'nin ikinci büyük gücü olduğunu belirten Bakan Eker, Türkiye süt üretiminin yüzde 10'unun İzmir'de yapıldığını kaydetti. Eker, "Türkiye genelinde Haziran ayına kadar 5 milyar 600 milyon lira nakit desteğini ödemiş olacağız. İlk defa bu sene, Ocak ayında hangi ürüne ne kadar ödeyeceğimizi belirledik ve açıkladık. Bu çiftçimizin işine yarıyor. Neyi, ne zaman, hangi ayda destekleyeceğimizi ve ne para alınacağı artık biliniyor. Şubat ayında gübre ve mazota 1 milyar 200 milyon lira destek primi ödedik. Bu yıl sel baskınlarını da sigorta kapsamına aldık. Sigortanın poliçe bedelinin yarısını biz ödüyoruz. Bugüne kadar 850 bine yakın poliçe kesildi. 100 milyonlarca lira hasar parası ödendi. Tarımsal üretimin risklerine biz de yüzde 50 ortak oluyoruz" diye konuştu.

Balıkçı kayıklarına temizlik kuralları

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, su ürünleri alanında faaliyet gösteren teknelere uymaları gereken yeni kurallar getirdi. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre, 8 metreden büyük olan ve su ürünleri ticareti yapan kayıklar depolamadan çalışanların temizliğine kadar bir dizi yeni kurala uyacak.

Sintine suyu, kişisel kullanım suyu, duman, yakıt, yağ, makine yağı veya diğer zararlı maddelerin, ürünlere bulaşmasına engel olacak şekilde düzenli olacak. Su ürünlerinin temas edeceği yüzeyler, düz, temizlenmesi kolay, aşınmalara dayanıklı, toksik olmayan uygun malzemeden yapılacak. Su ürünlerini 24 saatten fazla depolayacak balıkçı gemilerinde, muhafazayı sağlayacak depolar, tanklar veya konteynerlar bulunacak. Taze ve soğutulmuş balıklar için buz takviyesi tekrarlanacak. Karaya çıkarılan ürünler soğutmalı, balık kanı ve buzun erimesiyle oluşan suyun drenajına ve depolanmasına imkan sağlayan, dezenfekte edilmesi kolay araçlarla nakledilecek, üstü açık vasıtalarla taşınmayacak. Kayıklarda çalışan personel, kişisel temizliğine özen gösterecek ve temiz koruyucu elbise giyecek. Yönetmelik, Şubat 2011'de yürürlüğe girecek.

 

Editör: TE Bilişim