Su ürünlerinde ihracat hedefi 1.5 milyar dolar

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, "2023 için 1.5 milyar dolar ihracat hedefi koyduk" dedi

 Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörün 2023 yılı için 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu bildirdi. Kızıltan, yaptığı açıklamada, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nin Çeşme'de düzenlediği "Su Ürünleri Sektör Toplantısı"nda Cumhuriyet'in 100. yılı hedeflerine sektörün ulaşması için atılması gereken adımların ele alındığını belirtti.

Su ürünlerinin, ihracatın yıldız sektörlerinden biri haline geldiğini kaydeden Kızıltan, "2023 yılı için 1,5 milyar dolar ihracat hedefi koyduk" dedi. Su ürünleri sektörünün çipura üretiminde Yunanistan'ı geçtiğine işaret eden Sinan Kızıltan, 2013'ün sektör için verimli bir yıl olduğunu, 2005 yılında 50 milyon dolar civarında olan Türkiye su ürünleri ihracatının, geçen yıl 564 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Kızıltan, 2023 hedefine emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti.

Türkiye ihracatında su ürünleri sektörünün 2005 yılında binde 3 pay alırken, 2013 yılı sonunda yüzde 1,3'lük bir değere ulaştığını anlatan Kızıltan, "2023 ihracat hedefimiz bizler için uzak değil, yıllık yüzde 10-12'lik bir artışla bu hedefe ulaşılabiliriz" diye konuştu. Kızıltan, Türkiye'nin su ürünleri ihracatında ilk 10 ürün arasında birinci sırada levrek balığının yer aldığını belirtti.

Çipura'nın az bir farkla ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Sinan Kızıltan, bu ürünleri alabalık ve orkinosun izlediğini dile getirdi. Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nun yaptığı çalışmaların ihracat artışına büyük katkı sağladığını ifade eden Kızıltan, sektörün geçen yıl 77 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini aktardı. Türk Hava Yolları ile yaptıkları görüşmeler sayesinde nakliyede fiyat avantajı sağladıklarına işaret eden Kızıltan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sektöre verilen üretim desteklerinin de sektörü büyüttüğünü dile getirdi.

Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel ise sürdürülebilir bir balıkçılık politikasında tanıtımın önemli olduğunu vurguladı. Tanıtımda Norveç'in örnek alınabileceğine işaret eden İşliel, günümüzde tüketilen her 3 balıktan birinin aquakültür üretimi olduğunu, turizmin gelişiminin aquakültürden uzak düşünülemeyeceğini ifade etti. Melih İşliel, "Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre son yıllarda proteinli gıdalarda Türkiye'de üretim önemli düzeyde arttı. Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nun katılım sağladığı fuarların bulunduğu ülkelerdeki ihracatta önemli gelişmeler yaşandı. Rusya bizim için çok önemli bir pazar. Bu ülkede katıldığımız fuarlarla bu konuma geldik. Ukrayna da gelişen bir pazar konumuna geldi" dedi.

Editör: TE Bilişim