Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kanunu Yenilendiğini duyurdu.

ARTVİN-Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kanunu Yenilendiğini duyurdu. Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce konuya ilişkin yapılan açıklamada; “Su Ürünleri kaynaklarımızın korunması, etkin ve sürdürülebilir işletilmesi ile kontrolüne dair hususları ihtiva eden 1380 sayılı "Su Ürünleri Kanunu" 1971 yılından bugüne yürürlükte bulunmaktadır. Gelişen teknolojik imkanlar, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar ile sektör ihtiyaçları göz önüne alındığında bir takım değişiklik ve düzenleme yapılması hâsıl olmuştur.

Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Cumhurbaşkanlığı Makamının onayı ile 22 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazetede "7191 Sayılı Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" adı ile yayınlanarak yasalaşmıştır. Söz konusu değişiklikler 01.01.2020 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Kanun ile uygulamaya esas olan bazı önemli hususlar şu şekildedir; Ağ kafes tesislerinin ihtiyacı olan karasal alanların kiralanabilmesi imkanı, Balıkçı barınaklarında mevzuatlarca izin verilen üst yapıların imar planına dahil edilerek Devletçe yaptırılması.

Mevzuata aykırı elde edilen su ürünlerine ve istihsal vasıtalarına el koyma işlemi için "Mahkemece müsadere kararı" kaldırılmış ve "Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi" yetkisi ile Valiliklere verilmiştir.

El konulan su ürünlerinin satılması yetkisi kontrol ve denetimi yapan personele verilmiştir.

El konulan su ürünlerinin boy, zaman ve ağırlık yasağına aykırı olanlar sadece yem hammaddesi olarak satılabilecektir.

Su Ürünleri Kanununda bulunan uygulama, yaptırım ve kısıtlamalar su ürünleri nesillerinin korunması ve sürdürülebilir avcılığın sağlanması içindir. Kanunlara uymak vatandaşlık, su ürünlerimizi korumak insanlık görevimizdir. Küçük boyda balık avlamayalım, satmayalım, tüketmeyelim.” İfadelerine yer verildi.

Hayati Akbaş / HOPA

Editör: TE Bilişim