Rize limanındaki kayıkhaneler

Rize ilinin ata mesleği denizciliktir. Bu nedenle Türkiye’nin deniz ticaretine Rizeliler hakimdir. Buna rağmen Karadeniz’den yeterince yararlanamıyoruz.

Geçmişte ulaşım için haftada birkaç gemi Karadeniz illerini dolaşırdı. Yazın da turistik gemi seferleri yapılırdı. Bu gemilerin gelişi sahilde yaşayanlar için birer şenlikti. Gemilere geziler düzenlenir, hastalar iyileşsin diye geminin etrafında bir tur attırılırdı.

Gemi seferleri kaldırıldı. Sahilde yaşayanların denizle bağı kayıklarla sürdürülüyor.  Rize yağışlı bir yer olduğu için kayıkların da evleri vardır. (Kayıkhane = kayık evi)

Limandaki kayıkhanelerin yerleri 5. kez değiştiriliyor. Her seferinde kayıkhane sahipleri kayıkhanelerini söküp başka bir yere taşımak zorunda bırakıldı. Her seferinde kayıkhane sahiplerine yeni kayıkhane yeri için söz verildi yetkililerce.

Yeni kayıkhaneler yapıldı. Kayıkhane sahipleri yeni yerlerine geçmek için sabırsızlıkla bekliyorlar. Yeni yapılan kayıkhaneler güzel olunca başkaları da bu kayıkhanelere göz koydu. Bu kişiler kayıkhanelerle ilgili çeşitli dedikodular ürettiler. Bir yandan da Riport kayıkhaneleri limandan çıkarmak için yasal yolları kullanıyor, limanı uluslararası standartlara uydurmak için. Kayıkhane sahipleri “ Bize yeni yerlerimiz gösterilsin, hemen çıkalım” diyorlar.

Kayıkhane sahipleri tedirgin. Bir kayıkhaneyi taşımak zaten zor bir iş.

Başbakanın talimatıyla yaptırılmış olan yeni kayıkhaneler bir an önce limanda kayıkhanesi bulunan kişilere teslim edilmelidir.

“Balıkçı Barınakları Yasası” gereği barınakların işletmesinin yöredeki Balıkçılık Kooperatifine verilmesi gerekmektedir. Kayıkhanelerin ve kayıkların kooperatifte ve liman Başkanlığı’nda kayıtları bulunmaktadır.

Yöneticilerden zaten var durumda olan kayıkhane sahiplerinin üzülmeden, incinmeden bu sorunu çözmelerini bekliyoruz.

Milletvekilimiz  Sayın Hasan Kemal Yardımcı’dan da hem Riport’un ortağı hem bir denizci hem de bir milletvekili olarak sorunun çözümünde katkı bekliyoruz.

Hamit TURNA/Rize  Deniz İhtisas Spor Kulübü Başkanı     

Editör: TE Bilişim