Prof.Demirhan: Balık stokların üçte biri tükenmek üzere

HATAY'da İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan, doğal balık stoklarının üçte biri tamamen tükenmek üzere olduğunu söyledi.

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 8. Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması İskenderun sahilinde gerçekleştirildi. Sürdürülebilir balıkçılık ve av yasakları konularında kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla düzenlenen yarışmaya Gaziantep, Adana ve Mersin illerinden gelen toplam 76 kişi yarıştı. Yarışmada konuşan Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün, balık stoklarından gelecek nesillerin de yararlanabilmesi için 'Sorumlu Balıkçılık' ilkesini benimsediğini belirtti.
Demirhan, stokların tükenmek üzere olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Sorumlu balıkçılıkta hedef, üretim kapasitesi sınırlı olan doğal balık stoklarının korunması ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Günümüzde doğal balık stoklarının üçte biri tamamen tükenmek üzeredir. Bu azalışın en temel nedeni balıkların üreyemeden ve aşırı avlanmasıdır. Ülkemizde uygulanan av yasakları çoğu zaman eleştirilse de, balıkçılık faaliyetlerinin halen güçlü bir şekilde sürmesini sağlamış, balık stoklarının on yıllar önce tamamen zarar görmesini engellemiştir. Unutulmamalıdır ki, balık stokları da diğer doğal kaynaklar gibi geçmişten bize bırakılan bir miras değil, gelecek nesillerden ödünç aldığımız bir değerdir. Balıkçılık düzenlemelerinde en temel kural, her bir bireye en az bir kez üreme şansı vermek için ilk üreme boyundan sonra avlamaktır."
Yarışmada olta ve yelekleri teslim edilen her yarışmacı, tutulan balıkların cinsine, büyüklüğüne ve türüne göre farklı kategorilerde değerlendirilerek ödüllendirildi.

Editör: TE Bilişim