Pasifik orkinosları için umut ışığı

Pasifik Adaları arasında kalan iki açık deniz alanının 2010 yılından itibaren gırgırla balık avcılığına kapatılması kararı alındı.

Orta ve Batı Pasifik Balıkçılık Komisyonu'ndan çıkan sonuç Pasifik kocagöz ve sarı yüzgeçli orkinoslarının aşırı avlanmasını durdurmaya yetmedi. Pasifik adaları halkları hala bu balıkçılığın tamamen çökmesi riski ile karşı karşıya.

Ancak Pasifik Adaları arasında kalan iki açık deniz alanının 2010 yılından itibaren gırgırla balık avcılığına kapatılması kararı az da olsa umut verici.

Komisyon ayrıca 2009 yılında üçüncü bir açık deniz alanının da balıkçılığa kapatılması için görüşecek. Greenpeace 2004 yılından beri bu alanların kapatılması için kampanya yürütüyor.

Sürdürülebilir balıkçılığın desteklenmesi, deniz yaşamının korunması ve bölgedeki korsan balıkçılığın durdurulması için deniz rezervleri oluşturulması şart.

Biliminsanları 2001 yılından beri Pasifik'teki kocagöz ve sarı yüzeçli orkinos stoklarının çökmekte olduğu konusunda uyarıyorlar ve 2009 yılı av sezonu için av miktarının en az %30 azaltılması gerektiğini tavsiye ediyorlar. Ancak komisyon yalnızca kocagöz orkinos konusunda, parakete avcılığında %10’luk bir indirimi öngören bazı önlemlere karar verdi.

Avustralya, Yeni Zelanda, Pasifik Adaları ülkeleri ve ABD; hepsi de Pasifik orkinoslarını kurtamak için güçlü bir duruş sergilediler. Ancak Japonya, Kore, Çin, Filipinler'den gelen direnç hiçbir değişikliğe yaramayacak bir avcılık indirimine karar verilmesine neden oldu.

 

Editör: TE Bilişim