Orkinos pastasındaki payımız devede kulak

Ton balığı da denen orkinos, dünya denizlerindeki ticari değeri en yüksek balıklardan biri. Dünya pazarlarında orkinosun kilosu 20-30 dolar fiyatla satılıyor

Orkinosun en büyük müşterisi Japonlar. Suşi için orkinosu kullanan Japonlar, orkinosu o kadar çok tüketiyorlar ki, soyunun tükenme tehlikesi var. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ile Yeşil Barış Hareketi (Greenpeace) orkinos balığını korumak için eylem yapıyor.

AB’ye çok bize yok

Orkinosu korumak için Atlantik Orkinosunu Koruma Komisyonu (ICCAT) çaba gösteriyor. ICCAT, ülkelere verdiği kotalarla avlanan balık miktarını kısıtlamaya çalışıyor. Ancak, ICCAT kota dağıtımında adil davranmıyor. İstanbul Balık ve ihracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun, 2009 yılı için Türkiye’ye verilen kotanın sadece 683 ton olduğunu belirterek şöyle dedi:

“ICCAT’ın yıllık orkinos kotası 29 bin 900 ton. Bu pastadan Türkiye’ye verilen pay çok küçük. Kotamızın artırılması için çabalıyoruz, ama sonuç alamıyoruz.  Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya AB şemsiyesi altında bu pastadan 12 bin ton pay alırken Türkiye’nin payı komik. ”

Büyük Okyanus balığı olan orkinos, nisan ayı ortalarında Cebelitarık Boğazı’ndan Akdeniz’e girince, Libya kıyılarında av başlıyor. En bol av, orkinos sürüleri Kıbrıs ile Mersin arasına gelince yapılıyor.   600-800 milyon dolarlık orkinos pastası, Akdeniz çanağındapaylaşılıyor.

 

Editör: TE Bilişim