Orkinos Av Sezonu Geç Başladı

ORKİNOS av sezonunun başlaması dolayısıyla Gazipaşa Yat Limanı'nda toplanan balıkçılar, teknelerin son bakımlarını yaptılar ve denize açılmaya başladılar.

Aktuna Balıkçılık Üretim Müdürü Su Ürünleri Mühendisi Fazıl Çağlar, orkinosun okyanusta beslenme ve gelişimini sağladıktan sonra Akdeniz'e gelerek yumurta bıraktığını bildirdi. Uluslararası bir örgüt tarafından orkinos avcılığının standartlarının ve kurallarının belirlendiğine işaret eden Çağlar, bu örgüt tarafından av sezonunun 15 Nisan-15 Haziran arasında belirlendiğini, Akdeniz'deki avlanan toplam orkinos kotasının 28 bin 500 tondan 22 bin tona, Türkiye'nin payına düşen kotanın da 886 tondan 684 tona düşürüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin hakkına düşen kotanın daha yüksek olması gerektiğini ifade eden Çağlar, şöyle konuştu:

''Türk orkinos firmaları, 10-15'er tekne ile Akdeniz'de orkinos takip ediyor. Bu bizim için büyük külfet oluyor. Akdeniz'de avlanan orkinostan Türkiye avcılık filosuna orantılı kota alamadığından bizim için sıkıntı doğuyor. Bundan Türkiye'deki 6 orkinos işletmesi etkileniyor. Bu zorlukları aşmak için başka ülkelerden kotalı balık ithalatı yapılıyor.

Geçen yıl Eylül ayında başlayan ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'deki orkinos balıkçılığı ve yetiştiriciliği de büyük darbe yedi. Bizim en büyük pazarımız Japonya'nın ekonomik krizden etkilenmesi nedeniyle ithalatta sıkıntı yaşandı. Fiyatlar 2007'nin fiyatlarının yüzde 40-50 altına düşmüş durumda. Eskiden alıcalar peşimizde koşarken, şimdi biz onların peşinde koşuyoruz.

Ekonomik kriz nedeniyle bu sene Türkiye'deki orkinos çiftlikleri balık stoklamakta kararsız kaldı. Japon ekonomisindeki gelişmeler bizi direkt etkiliyor. Burada sadece sistemimizi döndürmek amacıyla balık stoklamayı düşünüyoruz. bu sadece bizi değil diğer firmaları da etkiliyor. Avlanma sezonunu 15 Nisanda başlamasına rağmen biz daha yeni ava yeni çıkıyoruz. Bunda en büyük etken de krizin bizi vurması diyebilirim.''

SAĞLIK EKİBİ EKSİKLİĞİ

Fatoğlu Balıkçılık Tayfa Sorumlusu Namık Doğan da, 100'ün üzerinde tekne ve 2 bin 500 Türk balıkçısının bir ay boyunca orkinos avcılığı yapacağını ancak bu süre içinde ne deniz ambulansı ne de doktor bulunmadığını savundu. Doğan, ''Herhangi bir sağlık problemi olsa sağlık ekipleri en az 150 milden gelecekler. Onlar gelinceye kadar can kaybı yaşanabilir'' diye konuştu.

Denizcilikle ilgili bir bakanlık kurulmasını istediklerini vurgulayan Doğan, müsteşarlık seviyesinde balıkçılığın yürütülmesinin mümkün olmadığını, bilinçsiz avcılık yapıldığını ileri sürdü.

Editör: TE Bilişim