Mersin’de 4 bölgede balık çiftliği kurulacak

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, Mersin'de 4 bölgede balık çiftliği kurulmasının planlandığını belirterek, "Bu işletmeler balığın yaklaşık yüzde 70'ini ihraç edecekler. Dolayısıyla 150 ile 170 milyon avro arasında ihracat girdisi sağlayacaklar." dedi.

Bozan, Silifke ilçesine yaptığı ziyarette, beraberindeki basın mensuplarıyla birlikte kurulma çalışmaları başlayan 2 çiftlikte incelemeler yaptı. İncelemelerin ardından açıklama yapan Bozan, kentte 4 bölgede toplamı 45 bin tona yakın kapasiteli, çeşitli büyüklüklerde 60'ın üzerinde balık çiftliği kurulmasının öngörüldüğünü belirterek, "Bu işletmeler balığın yaklaşık yüzde 70'ini ihraç edecekler. Dolayısıyla 150 ile 170 milyon avro civarında da ülkeye ihracat girdisi sağlayacaklar. Bu işletmelerin hepsinin faaliyete geçmesiyle birlikte 3 bin ile 3 bin 500 arasında personel çalıştırılması planlanmakta." diye konuştu.

Bozan, Bodrum bölgesindeki balık çiftliklerinin Mersin'e taşınacağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirterek, kurulacak işletmelerin tamamen yeni projeler olduğunu ve artı üretim sağlayacağını kaydetti. İşletmelerin çevreye zarar vereceği yönünde birtakım iddiaların da olduğunu hatırlatan Bozan, şöyle konuştu: "Balık çiftliklerinin turizme negatif yansıması olacağı, Dana Adası'na çok yakın olduğu gibi şeyler ifade edildi. Dana Adası'yla burası arasında en az 2 kilometre mesafe var. Dolayısıyla gerek günübirlik tur teknelerinin gerekse diğer turizm faaliyetlerinin burayla herhangi bir ilgi ve alakasının olmayacağı aşikardır. Kirlilik parametrik açısından da baktığınız zaman her yıl periyodik su ve bentik analizleri yapılacak. Ayrıca bu bölgedeki bir üniversiteyle de birliğimiz anlaşıp izleme prosedürü yerine getirecek. Burada herhangi bir kirlilik faktörü olmayacaktır. Zaten kullanılan yemler de tamamen organik maddelerden oluşuyor. Gerek akıntı, gerek deniz derinliği, gerekse işletme kapasiteleri zaten planlama esnasında bilimsel çalışmalarla tespit edilerek bu alanlar üretim çalışması için planlanmıştır."

Tesisteki üretim hakkında da bilgi veren Bozan, "Bu işletme bir ön büyütme işletmesi. Burada 40 tane kafes ve her kafeste yaklaşık 340 bin civarında yavru balık var. Bu balıklar yumurtadan 2 grama gelinceye kadar kuluçhanelerde beslenip büyütülüyor. 2 gramdan sonra denize indiriliyor. 40 ile 50 grama kadar besleme işlemine tabi tutulacak. Daha sonra daha büyük çaplı büyütme kafeslerine aktarılacak. Yaklaşık 14-15 ay sonra da hasat edilip sofralara ulaştırılacak." ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim