Perşembeli balıkçılar 'Mersin Kaya Mezgidi'nin markalaşmasını istiyor 
 
Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Mersin köyünün balıkçıları, köy açıklarında yaşayan Mersin kaya mezgidinin marka haline getirilmesi ve neslinin korunması için çalışma yapılmasını istiyor.   
 
Karadeniz'de sadece Çamburnu ile Yasonburnu arasındaki alanda yetişen balık, yörede Mersin kaya mezgidi olarak biliniyor. Balıkçılar Akçaabat'ın Akçaabat Köftesi gibi Mersin kaya mezgidinin de markalaştırılarak iç ve dış turizmin hizmetine sunulmasını arzu ediyor.

Mezgit türü balık Karadeniz ve Marmara'da yaşayan bir balık çeşidi. Boyları 20 ila 40 santim arasında olan mezgit, Karadeniz'de hamsiden sonra en çok tüketilen balık türü olma özelliğine sahip. Ordu'nun Perşembe ilçesinde Mersin köyünde sadece o yöreye has bir mezgit türü bulunuyor. 'Kaya mezgidi', 'Mersin kaya mezgidi', 'Perşembe mezgidi' gibi isimler verilen mezgit türü yalnızca Mersin köyü açıklarında Çamburnu ile Yasonburnu arasındaki kayalık alanda yaşıyor. Yılın her günü avlanan balık, adını kayalık alanlarda yaşamasından alıyor.

Balığın tutulduğu gün tüketilmesi gerektiğini, taşıma ve paketlemeye uygun olmadığını belirten balıkçılar, Mersin kaya mezgidinin Akçaabat Köftesi gibi bir marka haline getirilebileceğini düşünüyor. Balıkçılar, bir marka haline getirilmesi halinde iç ve dış turizmin hizmetine sunulabileceğini kaydediyor.

KAYA MEZGİDİ BİR ZAMANLAR YENİLMEZ DİYE TUTULMUYORMUŞ

33 yıldır balıkçılık yapan Selçuk Meral, kaya mezgidinin tadının bilinen mezgitten daha lezzetli olduğunu aktarıyor. Meral, "Aslında bu balık bir zamanlar burada yenilmez denilerek tutulmazmış. Tutulmaya başlandığında da tadının lezzetli olduğu görülmüş. Gerçekten Karadeniz'e gelindiğinde yenilecek bir balık türü. Biz bunun tanıtımının yapılarak, markalaştırılmasını ve duyurulmasını istiyoruz. Ordu'ya gelen yerli yabancı turistler bu balığı tatmadan gitmemeli. Yalnız son 2 yıldır balıkta bir azalma var." dedi.

Bir başka balıkçı olan Muammer Demir de balığın neslinin korunması çalışmaların acilen yapılmasını istiyor. Demir, "Belki buradaki balıkçılar bir yıl süre ile desteklenerek balık tutmaması sağlanabilir. O zaman balığın son birkaç yıldır azalan miktarı artacaktır. Tutulduğu gün tüketilmesi gereken bir balık bu. O yüzden bayatı olmaz, Ordu dışına çıkarılması olmaz. Ama Ordu'da Perşembe'de ya da burada bu balığı yapan lokantalar olabilir. Bu yönde bir markalaşmaya gidilebilir. Böyle olursa da çok güzel olur." diye konuştu.

Kaya mezgidinin yöre için hazine olduğunu belirten Mersin Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Soner Engin, "Hazine diyorum çünkü fındık geçindirmiyor. Her gün tutabildiğimiz bir nimet bu. Bir iki senedir balık miktarında azalma var yalnız. Çok hafif ve lezzetli balıktır sadece buzlanmaya falan dayanıklı değildir. O yüzden tüketicinin ayağına balığın değil balığın ayağına tüketicisinin gelmesi gerekir. Bir kez tadını alan zaten tutkunu olacaktır. Öyle bir balıktır. Tanıtımı yapılsa, buna has iş yerleri olsa içeride dışarıda bilinse çok daha güzel olur." şeklinde konuştu. 
 

Editör: TE Bilişim