Mavi yengeç her derde deva 

Doğu Akdeniz sahillerinde bol miktarda avlanan ancak, bugüne kadar sadece turistler ve sosyo-ekonomik seviyesi yüksek kesim tarafından tercih edilen mavi yengeci, Mersin'de, yerli halkın da keşfettiği, daha önce bu deniz ürününe tiksinti ile bakanların şimdi severek tükettikleri bildirildi.

Yüksek protein değeri, doymamış yağ asitleri ve yararlı mineralleri ile Avrupa ülkelerinde bolca tüketilen, Türkiye'de ise sosyo ekonomik seviyesi yüksek ''sosyete'' diye tabir edilen kesim tarafından tercih edilen mavi yengeci, Mersin sahillerindeki lokantalarda artık yöre halkı da keşfetti.

Bu sezon Doğu Akdeniz'de bol miktarda avlanan mavi yengeç, mersin sahillerindeki lokantalarda kilosu 20 lira, porsiyonu 4-5 liradan satılıyor.

Mersin'in şirin tatil yörelerinden Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde balık restoranı işletmeciliği yapan Ali Mavili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göksu deltasındaki Akgöl'de yakaladıkları mavi yengeçleri müşterilerine meze olarak ya da porsiyon halinde sunduğunu söyledi.

Mavi yengecin Doğu Akdeniz'in en büyük zenginliği olduğunu, doğal denge bozulmadığı sürece bu zenginliğin devam edeceğini anlatan Ali Mavili, ''Özellikle bu sezon ağlarımız dolu döndük. Balıktan çok mavi yengeç satmaya başladık. Çünkü, yöre halkı daha önce tiksintiyle baktığı yengeci şimdi severek tüketiyor. Artık sadece turistlere değil yerli halka da satış yapabiliyoruz'' dedi.

Mavili, kendisinin de mavi yengeci ilk kez 1980'li yıllarda tattığını belirterek, şunları söyledi:

''Ben severek yerken arkadaşlarım bana şaşıyorlardı. O günden bu güne lokantaya gelen herkese, özellikle de yöre halkına lezzeti ve protein değeri ile eşi bulunmayan bu balığı tüketmesi için ısrarcı oldum. Şimdi artık bu yörede mavi yengeci sevmeyen kalmadı. Mavi yengeci, meze olarak mutlaka lokantamda bulunduruyorum. Tüketmek istemeyenlere mutlaka tattırıyor, düşüncelerini öğreniyorum. İsteyenlere haşlama ya da kızartma olarak sunuyorum. Ama daha çok kızartması tercih ediliyor.

Izgaraya konan mavi yengeçler, kömür ateşinde kısa sürede turuncu bir renk alıyorlar. Etleri ise piştikçe beyaz bir şekilde ortaya çıkıyor. Yengeç porsiyonları özel sosu ve salatası eşliğinde sunuyoruz. Ancak, yerken ayakları ve gövdesi oldukça sert olan yengeçler için özel olarak makas benzeri kırma aleti de veriyoruz.''

-''HER DERDE DEVA''-

Avladığı mavi yengeci lokantasında isteğe göre, ızgara, haşlama ya da meze olarak hazırlayan Ali Mavili'nin verdiği bilgilere göre, mavi yengeç her derde deva. Balıktan daha fazla protein değeri bulunan mavi yengeç afrodizyak etkisi nedeniyle de oldukça fazla tercih ediliyor.

Mavi yengeçlerin yenilebilir kısımları olan göğüs ve kıskaç etinde yüzde 14-16 oranında protein ve yüzde 1,4-1,5 arasında yağ bulunuyor. Bacakları kızartılan yengeç çekiçle kırılarak içindeki beyaz eti yeniyor. Başta dalyan kanalları olmak üzere Türkiye'de 15 lagünde yayılım gösteren mavi yengeç, et kalitesi ve ekonomik değeri bakımından gelişmiş ülkelerde oldukça yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor.

Editör: TE Bilişim