Marmara'nın keskin dişi Saros'da ağlara takıldı

Denizlerimizde son örnekleri görülen ve nesilleri tükenme tehlikesi altındaki bozcamgöz köpekbalığı temiz deniziyle tanınan Saroz Körfezi'nde yakalandı.   
  
Önceki gece Marmara Denizi çıkışında Saroz Körfezi'nde avlanan balıkçıların ağlarına takılan bozcamgöz köpekbalığı, güçlükle tekneye çekildiğinde ölü olduğu görüldü. 4.5 metre uzunluğunda ve yaklaşık bir ton ağırlığındaki olan köpekbalığı, Ümraniye'deki Kardak Balıkçılık tezgahına getirildi. Bazı vatandaşlar bozcamgöze dokunmaya bile çekinirken, özellikle çocuklar büyük ilgi gösterdi. Ağız çevresinin beyaz olması ve dişlerinin küçük olması nedeniyle halk tarafından pamuk cinsi olarak adlandırılan bozcamgözün saldırgan bir tür olmadığı öğrenildi.

Eti yenmiyor ve nesli tehlike altında

İstanbul Üniversitesi'nden Su Ürünleri Mühendisi Hakan Kabasakal, 'Yakalanan bu bozcamgöz yüzyıllardır sularımızda yaşıyor. Karadeniz'de bile yakın geçmişte gözüküyordu. Derin sularda yaşadığı için insanlara hiçbir zaman karşılaşmaz ve bu nedenle hiçbir zararı yoktur. Eti yenmez çünkü ishal yapar. Fakat, hiçbir ticari değeri olmadığı halde balıkçılar avlanmaya devam ediyor. Denizlere saygılı balıkçıların böyle bir balık yakaladığında hemen bırakması gerekir. Birkaç yıla kadar neslinden devamından umudumuz kalmayacak. Az sayıda yavru doğurduğu için dünyada 'Kırmızı listede' olan bir balık türüdür. Dünyanın hiçbir yerinde avlanmasına için verilmez. Ancak, ülkemizde yasaklama olmadığı için çok ciddi zarar görüyor. Bu bireyde yavru sayılabilecek bir hayvan. Çünkü bozcamgözler 3 metreden sonra olgunlaşır' dedi.

Balıkçı Yavuz Yalçınkaya ise bozcamgözün nesli tehlike altında olduğunu bilmediğini söyledi. Yalçınkaya, 'Balıkçılarımız azalan türler hakkında bilgi sahibi değil. Deniz insanlarını bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yok, sektörümüz tamamen sahipsiz. Ne kadar katliam yapılsa da denizlerimizin hala verimli olmasına seviniyoruz. Yetkililerden balıkçıları bilinçlendirmeye yönelik adımlar bekliyoruz' dedi. 

 

Editör: TE Bilişim