Marmara Denizi'nde palamut ve lüfer azaldı

 Balıkesir Bölgesi Su Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Nihat Işık, geçen ay Bandırma ilçesinden Marmara Denizi'ne açılan balıkçıların avladığı palamut ve lüfer sayısının önemli miktarda azaldığını söyledi.

Işık, yaptığı açıklamada, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Balık Hali'ne getirilen miktarlara bakarak, geçen yıla göre bazı balık türlerinde yüzde 70'lere varan bir azalmanın söz konusu olduğunu belirtti.

Bu azalmanın birçok nedene bağlı olabileceğini dile getiren Işık, şöyle devam etti: "Geçen yıl ekim ayında 40 bin çift palamut ile 25 bin çift lüfer avladık. Bu yıl ise aynı ayda 7 bin çift palamut ile 4 bin çift lüfer avladık. Hamsi kasasında ise artış yaşandı. Geçen yıl halimizde 27 bin kasa hamsi işlem görürken, bu sene bu sayı 32 bin kasaya yükseldi. Her geçen yıl balık sayımızda azalma görülüyor. Bunu da suların ısınması ve soğuması farklarından kaynaklandığını zannediyoruz. Kıyı avcılığı yasakları da balıkçılığımıza sekte vuruyor. Bu aylarda görülen fırtınalı havaların da etkisi oldu."

Işık, Marmara'da 5 gündür etkili olan fırtınanın, balık fiyatlarının artmasına yol açtığını anlattı. Hale bu sabah 10 kasa hamsi, 45 kasa sardalya ve 50 kasa istavrit getirildiği bilgisini veren Işık, "Daha önce kasası 25-30 lira olan hamsinin fiyatı 110 liraya, 35-40 lira olan sardalyanın fiyatı 75 liraya, yine 35 liraya satılan istavritin fiyatı da 85 liraya çıktı" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim