Marmara Denizinde balıkçılar araştırılacak  

Marmara Denizinde balıkçılığın sosyo-ekonomik yapısı ve yönetim stratejilerinin belirlenmesi amacıyla proje çalışması başlatıldı.

3 yıl sürecek olan proje, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SÜMAE) ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) tarafından yürütülüyor.

NKÜ Öğretim Üyesi ve Proje Lideri Prof. Dr. Hasan Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje çalışması için Gelibolu'ya geldiğini söyledi.

Buradaki balıkçılarla görüştüğünü, böylesine önemli bir araştırmanın bölgede ilk kez yapıldığını ifade eden Güngör, projenin, balıkçılarla birlikte tayfalar, komisyoncu, satıcı, taşıyıcı ve tüketiciye kadar büyük bir kapsama alanının bulunduğunu dile getirdi.Güngör, şöyle dedi:

“Yaptığımız çalışmalarda, Marmara Denizi kıyısındaki ufak ve büyük balıkçı sayısının 3 bin 500 olduğunu tespit ettik. Yapılan anket çalışmalarında 258 tekne sahibi ve 105 balıkçı tayfası ile görüştük. Hala da görüşüyoruz. Bire bir görüşmelerle yapılan anket tamamlandığında görüşlerimizi bir rapor halinde bakanlığa sunacağız. Buradaki amaç Marmara Denizindeki balıkçılığın sosyo-ekonomik yapısı ve yönetim stratejilerinin belirlenmesine yardımcı olmaktır.”

Prof. Dr. Güngör, Yrd. Doç. Dr. Günay Güngör ve Su Ürünleri Mühendisi Gazi Düz ile birlikte Marmara Denizi kıyısında seçilmiş önemli balıkçılık merkezlerinde projenin uygulanması için çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Proje, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova ve Kocaeli Tarım İl Müdürlükleri, Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Marmara Denizi Kooperatifleri tarafından destekleniyor.

Norveç Bergen Üniversitesi Antropoloji bölümü ise projeye danışmanlık desteği sağlıyor.(aa)

 

Editör: TE Bilişim