Trol serbest, liman engelli!

Balıkçıların sorunlarını yerinde dinlemek üzere balıkçılarla ve ilçe esnafları ile görüşmeler yaptıklarını söyleyen İGM Tarım Komisyon Başkanı Fazıl Deligözoğlu, balıkçıların ve ilçe esnaflarının istek ve sorunlarını konuşmasında şöyle dile getirdi.

“Kastamonu sahil ilçelerimiz kıyılarında trol avcılığının yasağının olmadığını balıkçılarımızdan öğrendik. Trol yasağı olmadığı için Karadeniz’in usta balıkçıları, büyük balıkçı motorlarıyla, sahil ilçelerimiz açıklarında çok rahatlıkla balık avı yapıyorlar.

Ancak, bu rahat avlanmanın yanında, balıkçı barınaklarının ve liman ağızlarının kum dolu olmasından dolayı Karadeniz’in balıkçı motorları kıyıya yanaşamıyor. İlçe esnafları, Karadeniz’den gelen bu büyük balıkçı motorlarında çok insanın çalıştığını, alışveriş yapmak için kıyıya çıkmak istediklerini, ancak balıkçı barınaklarına kumdan dolayı yanaşamadıklarını, dolayısıyla da, alışveriş yapmadan gittiklerini bize söyledi.

Eskiden rahatlıkla barınaklara giren büyük teknelerden en az üç yüz dört yüz kişi kıyıya çıktığında fırınlarda ekmek kalmadığı, ihtiyaçlarını ilçe esnafından karşıladıkları, hatırı sayılır bir ciro bıraktıkları ilçe esnafları tarafından dile getirildi. Şimdilerde ise balıkçı barınakları ve limanlara Karadenizli balıkçılar kumdan dolayı yanaşamadığı ve alışveriş yapamadıkları için esnaf kızgın. Sahil ilçelerimizde küçük balıkçı tekneleriyle balık avlayarak geçimlerini sağlayan balıkçılarımız, trol avcılığı yapan balıkçılara karşı olduklarını dile getirseler de, şikâyette bulunsalar da avlanmanın devam ettiğini söylüyorlar.

Balıkçılarımızın ikinci sorunu ise sağlık raporu için ödedikleri 400 lira. Rapor ücretinin düşürülmesini istiyorlar. Sahil ilçelerimizdeki balıkçılar ve esnaflar, balıkçı barınakları ve liman içlerine dolan kumların temizlenmesini ve balıkçılardan istenen sağlık rapor ücret fiyatının indirilmesini talep ediyorlar. Yaşadıkları sorunlarını da ayrıca milletvekillerine ilettiklerini ancak henüz daha bir çözümün ortaya çıkmadığını da komisyonumuza bilgi olarak verdiler. ”

BARINAK YAPILIYOR AMA KUMDAN GEÇİLMİYOR

İGM’de Fazıl Deligözoğlu’nun verdiği bilgiler üzerine yapılan müzakerelerde Merkez Bağımsız Üyesi Erdal Başesgioğlu ve Doğanyurt MHP Üyesi Hakkı Çolak da düşüncelerini şöyle dile getirdiler:

“ Balıkçı barınağı yapılıyor, liman yapılıyor ama kumdan geçilmiyor. Anlamak mümkün değil... Bu limanlar yapılırken, balıkçı barınaklarına ve liman içlerine kum dolacağı hiç mi düşünülmedi. Teknik bir çalışma neden yapılmadı? Liman ağızlarına dolan kumdan dolayı kıyıya çıkamayan balıkçılar ihtiyaçlarını da kum yüzünden kıyıya çıkıp da alamıyorlar. Balıkçıların ve esnafında yüzünün gülmesi için balıkçı barınaklarından ve liman içlerine biriken kumların temizlensin.”

Kasım ayında sahil ilçelerinde balıkçığın durumu, balıkçılığın geliştirilmesi ve neler yapılabileceği hakkında verilen sözlü önerge hakkında Tarım ve Hayvancılık Komisyonu raporu meclis üyelerine sunuldu. Hazırlanan raporun daha kapsamlı bilgi alınmak amacıyla Devlet Hava ve Liman İşletmeleri Bolu Bölge Müdürlüğü’ne gönderilmesine karar verildi.

Editör: TE Bilişim