Küresel ısınma balıkçılığı ve turizmi tehdit ediyor
  
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Gökoğlu, küresel ısınma nedeniyle Pasifik Okyanusu`ndan Akdeniz`e gelen balıklar ile deniz analarının balıkçılığı ve turizmi tehdit ettiğini söyledi.  

Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi`nde düzenlenen "Antalya İli Su Ürünleri Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri" panelinde balıkçıların sorunları tartışıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof Dr. Nalan Gökoğlu, son bir yılda Akdeniz`in farklı balık türlerinin akınına uğradığını, bu yüzden balıkçılığın olumsuz yönde etkilendiğini ifade etti.

Küresel ısınmadan dolayı denizanalarının özellikle Alanya ve Gazipaşa sahillerini tehdit ettiğini belirten Gökoğlu, Pasifik Okyanusu`ndan Akdeniz`e gelen balon balıklarının da zehirli olduğunu ve yenmemesi gerektiğine değindi.

Gökoğlu, balıkçılıkta yaşanan olumsuz gelişmelerle ilgili olarak şunları söyledi: "Balıkçıların gemilerinde yeterli soğutma sistemi ve personel yok. Kapasite kullanımı tam olarak sağlanamadığından ithalata yeterli önem verilememekte. İşletme sektöründe çok sayıda insan istihdam ediliyor ancak hala yetersiz seviyede." Su ürünleri fakültelerinin sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Gökoğlu, üniversite mezunlarının bu yüzden istihdam edilemediğini belirtti.

Gökoğlu, işletme sahiplerine seslenerek, "Gelin işletmelerinizde çalışan su ürünleri çalışanlarından neler beklediğinizi bize bildirin. Biz de su ürünleri fakültelerini bu yönde düzeltelim." çağrısında bulundu.

Yaptıkları çalışmalardan bahseden Antalya Tarım İl Müdürü Yardımcısı Mehmet Yoran, Türkiye genelinde balık avcılığının binde 8`lik kısmını Antalya`nın karşıladığını kaydetti. Antalya`da 14 bin 450 ruhsatlı balıkçı olduğunu açıklayan Yoran, kasım 2009 itibariyle bin 290 amatör balıkçının olduğunu belirtti.

Panele katılan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Emre de yaptıkları projeleri katılımcılara açıkladı.

Ege Denizi`nde deniz hıyarı projesini başlattıklarını ifade eden Emre, deniz hıyarının ekonomik değerini tespit ettiklerini ifade etti. Balık yetiştiriciliğinin kolay olduğunu belirten Emre, yetiştiricilik sırasında doğaya zarar verilmemesi için neler yapılması gerektiğiyle ilgili proje üzerinde çalıştıklarının altını çizdi.
 

Editör: TE Bilişim