Kriz hamsi ihracatını da etkiledi    
 
Türkiye'nin hamsi ihracatında, geçen yılın ocak-aralık dönemine göre yüzde 14 oranın düşüş yaşandı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Genel Sekreteri İdris Çevik,  2007 yılının ocak-aralık döneminde soğutulmuş, dondurulmuş, salamuralık, konserve ve tuzlu olarak toplam 2 bin 529 ton hamsi ihraç edildiğini belirterek, “bu yılın aynı döneminde ise 2 bin 176 ton hamsi ihracatı oldu. İhracatta yüzde 14 düşüş yaşandı” dedi.

“KRİZ İHRACATIN DÜŞMESİNE NEDEN OLDU”

Çevik, geçen yıl hamsi ihracatından 10 milyon 212 bin dolar döviz girdisinin sağlandığını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Bu yılın aynı döneminde bu rakam 9 milyon 67 bin dolar olarak gerçekleşti. Dövizde de yüzde 11 dolayında düşüş yaşandı. Hamsi ihracatında ve elde edilen dövizde yaşanan düşüşün en büyük nedeni, global ekonomik kriz.

Hamsinin ihraç edildiği Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz, hamsi ihracatının düşmesine neden oldu. Maliyetlerde ve nakliye girdilerindeki yükseklik, hamsi ihracatının düşmesinde en önemli etkendir.”

SEZONLUK İHRACATTA DA DÜŞÜŞ VAR

Hamsi ihracatının yıllara ve sezonlara göre değişiklik gösterebileceğini kaydeden Çevik, “2007 yılının eylül-aralık sezonuna göre bu yılın aynı döneminde de düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yıl eylül-aralık döneminde bin 185 ton hamsi ihraç edilmişken, bu yıl aynı dönemde bin 50 ton ihracat gerçekleşti. Döviz girdisi bakımından ise geçen yıla oranla daha büyük düşüş yaşandı. 2008 yılının eylül-aralık sezonunda 2 milyon 966 bin dolar kazanılırken, bu rakam geçtiğimiz yıl 3 milyon 992 bin dolar olmuştu” dedi.(aa)
 
 

Editör: TE Bilişim