Kriz barbunu vurdu
 
Çeşme'nin ünlü “kaya barbununun kilogram fiyatının krizin etkisiyle 120 TL'den 20 TL'ye kadar düştüğü bildirildi. Çeşme Çiftlikköy Su ürünleri Kooperatif Başkanı Erol Argan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik krizin balıkçıları olumsuz etkilediğini ifade etti.

Çiftlikköy ve Alaçatı arasında yakalanan kaya barbununun çok lezzetli ve ünlü olduğunu kaydeden Argan, 7-8 yıl önce kilogramı 20 TL'ye satılan balığın aynı fiyata gerilediğini dile getirdi.

Her geçen gün barbun satın alan kişi sayısının düştüğünü ifade eden Argan, 53 balıkçı üyesi bulunan kooperatifin de zor günler yaşadığını söyledi.

Geçen yıl aynı dönemde bir kilogram barbunun 120 TL'ye alıcı bulduğunu ifade eden Argan, şöyle devam etti:

“Eskiden daha çok balık satın alınıyordu. Zaten balık da eskisi kadar çok çıkmıyor. Fiyatı 20 TL'ye düşmesine rağmen barbunu alan kalmadı. Bir hafta, on gün satamadığımız oluyor. Balık yakalandığı zaman 30-60 kilogram arasında geliyor. Hepsini kooperatif aracılığı ile açık artırmada satıyoruz.”

Erol Argan, yakalanan balığın parasının mazot giderini karşıladığını, balıkçıların ekonomik açıdan çok zor günler yaşadığını ifade etti.

KIŞIN İKİ BALIK LOKANTASI ÇALIŞIYOR

İlçede restoran işletmeciliği yapan Ali Saatlı da açık artırma yoluyla her sabah balık satın almaya geldiğini ama aldığı balığı satamadığını söyledi.

Maddi durumu iyi müşterilere hizmet verdiklerini kaydeden Saatlı, “ilçede artık kışın sadece 2 balık lokantası çalışıyor. Orta kesim hiç uğramaz oldu. İstanbul ve İzmir'den müşteri bekliyoruz. Seneye kışın açık kalan lokanta olmayabilir” diye konuştu.

Hafta sonları dahi 3-5 masa müşterisinin olduğunu kaydeden Saatlı, az sayıdaki müşterinin maliyeti çıkarmadığını ifade etti.

Kooperatif yetkilisi Yüksel Sargı da balıkçılardan satışı yapılan balığın fiyatı üzerinden komisyon aldıklarını, aldıkları komisyonun bir bölümünü Maliye Bakanlığı'na vergi olarak verdiklerini, ilçede balıkçılığın ve kooperatifin yaşamını sürdürmesi için yetkililerden yardım beklediklerini anlattı.

Çiftlikköy'de balıkçılık yapan Muzaffer Taşpınar ise sabahın erken saatlerinde balık tutmaya çıktıklarını, ancak tuttukları balığın “değerini bulmadığını” ifade etti.(aa)
 
 

Editör: TE Bilişim