Kolbastı ile strese giriyor klasik müzik seviyorlar    

Türkiye'de özellikle Karadeniz'de yoğun olarak bulunan kalkan balığı, yetiştiği suların aksine Karadenizli değil.

Zira yapılan bir araştırma, kolbastı ve rock müziği dinletilen kalkan balığının strese girdiğini, klasik müzik dinletilen balıkların ise gelişmelerini hızla tamamladığını gösterdi.

Muğla Üniversitesi (MÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nde, yapılan bir araştırma kapsamında Milas ilçesindeki bir balık işletmesinde, 132 tane kalkan balığı ile 60 gün süren çalışma yürütüldü. Dört gruba ayrılan balıkların kontrol grubuna herhangi bir ses verilmezken ikinci gruba düşük şiddetli klasik müzik, üçüncüye orta şiddetli müzik, son gruba ise yüksek şiddetli kolbastı dinletildi.

Araştırma sonucunda hafif şiddette klasik müziğin, kalkan balıklarının büyümesine olumlu etki yaptığı gözlendi. Yüksek şiddette kolbastı ve rock dinleyen grupta ise sesin oluşturduğu stresten kaynaklanabilecek olan büyüme performansında gerileme ve ette yağ tutunması oranlarında daha kötü değerler tespit edildi.

Projeyi yürüten MÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Türker, farklı şiddette müziklerin, kalkanların yeme davranışına, sindirim hızına, büyüme ve gelişmesine etkilerini tespit etmek amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi. Türker, strese yol açmayan müzik seslerinin, yoğun balık yetiştiriciliği yapılan işletmelerde hayvanların sağlığına katkıda bulunacağı, ürün kalitesini ve büyümeyi geliştirme ihtimali olduğunu dile getirdi.

 

 

Editör: TE Bilişim