Tarım Bakanlığı, balon balığına 2 TL ödüyor 
 
Ziraat Mühendisleri Odası, balon balığı ticaretinin yasak olduğunu hatırlatarak, balıkçıları uyardı:  
 
Kıbrıs Türk Ziraat Mühendisleri Odası (KTZMO) Su Ürünleri Birimi, balon (pufferfish) balıklarının bazı türlerinin iç organlarında yüksek oranda merkezi sinir sistemini bozarak akciğer yetmezliğinden ölüme neden olan tedraotoxin tespit edilmesi nedeniyle Avrupa Birliği ve Kuzey Kıbrıs’ta ticaretinin yasak olduğunu hatırlattı.

KTZMO Su Ürünleri Birimi Sorumlusu Tunç Beyit ile Mağusa Bölge Sorumlusu Uğur Sencer imzasıyla dün yapılan açıklamada, ölümlere neden olan balon balıklarının (pufferfish) ada genelinde balıkçıların ağlarına sıkça takılmaya başladığına işaret edildi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın Balon balıkları (pufferfish) ile mücadele ve balıkçılara destek amacıyla boy ve ağırlıklarına bakılmaksızın üç aylık dönemler halinde Hayvancılık Dairesi Su Ürünleri Şubesi’ne imza karşılığı teslim ettikleri bu balıklara karşılık, balık başına 2 TL ödeneceği belirtilen açıklamada, Süveyş Kanalı’nın açılmasından itibaren Kızıl Deniz kökenli türlerin Akdeniz’de sürekli artış gösterdiği, bunların göçmen olarak adlandırılan bu türlerinin Doğu Akdeniz’in kuzey kıyılarına oradan da batıya doğru yayılım eğilimi gösterdiği kaydedildi.

Tetraodontidae familyasına ait balon balıklarının bazı türlerinin temasta insanlar için herhangi bir tehlike olmadığı, ancak özellikle iç organlarındaki yüksek oranlı tedraotoxin maddesinin insanlarda merkezi sinir sistemini bozarak akciğer yetmezliğinden ölüme neden olduğu anlatılan açıklamada, balon balıklarının Japonya, Kore ve Tayvan’da gıda olarak tüketildiği gibi bazı ülkelerde ise tüketilmesi sonucu ölümler olduğunun da rapor edildiği belirtildi.

Açıklamada, balon balıklarının (pufferfish) özellikleri nedeniyle AB ve Kuzey Kıbrıs’ta 176/2005 sayılı Su Ürünleri Perakende Satış Yerleri Tüzüğü’nün 5(4) maddesi uyarınca ticaretinin yasak olduğu vurgulandı.

Yazılı açıklamada, tüzüğe ek olarak Diodontidae (kirpi balıkları), Canthigasteridae, Molidae (Pervane veya Ay balıkları) familyalarına ait zehirli balıklar ile siguatera toksinleri ya da kas paralitik toksinleri gibi biyo-toksin içeren su ürünlerinin de ülke piyasaya sunulmasının yasak olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “KKTC Deniz Alanlarının Biyoekolojisinin Araştırılması Projesi” kapsamında 1997-1998 yıllarında yapılan ölçüm ve örnekleme çalışmalarında balon balıklarına rastlanmadığı ifade edilerek, 2003 yılı sonbahar çalışmalarında Lagocephalus suezensis türünün tespit edildiğine işaret edildi.

Balon balıklarının Akdeniz genelinde 6, ada sularında ise 3 türün varlığının rapor edildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bunlardan Lagocephalus cinsine ait spadiceus ve sceleratus türleri son 3-4 yıldır balıkçıların ağlarına takıldığı bilinmektedir. L. spadiceus oranla L. sceleratus türü daha sık görülmektedir. Ayrıca, ülkemiz sularında her iki türün yavru bireylerinin yakın geçmişte görülme sıklığında bir artış gözlemlenmiştir” ifadesi kullanıldı.

Balon balığı türlerinin özellikleri

Balon balıklarından Lagocephalus spadiceus, maksimum 40 cm (5-30 cm) uzunluğunda, 2-3 kg. ağırlığında, siyah ve yan ve üst kısmı gümüşi gri renkte, yan kısımları parlak gümüşi, karın kısmı ise beyaz renkli.

Lagocephalus sceleratus ise maksimum 85 cm (20-60 cm) uzunluğunda, L. padiceus türü ile benzer renklerde fakat siyah benekleri ve rengi ile kendini gösteriyor.

Balon balıkları, çok sert ve esnek bir deriye sahip olmaları; çenelerinin altında bulunan bir kemik yardımıyla korktukları ya da tehlikede oldukları yuttukları suyu bu kemikle kilitleyerek boyutlarını iki katına çıkartabilmeleri; özellikle alt ve üst çenede ikişer adet güçlü ve büyüklükte karakteristik dişleriyle diğer türlerden kolaylıkla ayırt edilebiliyor.

 

Editör: TE Bilişim