Kefkenli Balıkçılar Sezona Hazır

Denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 31 Ağustos gecesi sona eriyor.

Av mevsiminin başlamasına 10 günden az süre kala Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Karadeniz sahilindeki balıkçı kasabası Kefken'deki teknelerde hazırlıklar son aşamaya geldi. Kefken Limanı'nda şu anda 100 civarında küçük balıkçı teknesi bulunuyor.

Tekne sahiplerinin büyük bir bölümü bakım ve anarımlarını tamamlarken ağların bozuk gözeneklerini de onarıp denize açılmaya hazır hale getirdi.

Balıkçılar, ilerki günlerde başta İstanbul olmak üzere Karadeniz sahillerindeki birçok balıkçı limanından da yüzlerce teknenin bölgeye geleceğini 31 Aralık gece yarısı hepsinini denize açılarak ağlarını sulara bırakacağını söyledi.

Kefken'in deneyimli balıkçılarından ailece bu işi yapan Sezgin Atlı, tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirterek, "Karadeniz'de hangi balıkların bol olacağını belirlemek için teknelerle açılıp çapari adı verilen oltalar attık. Maalesef bu sezon palamut balığı geçen yılki gibi çok olmayacak. Tespit için çapariyle balık alıyoruz. Biz bunu her yıl yapıyoruz. Çok fazla palamut balığı olacağını tahmin etmiyoruz. Aslında çok aşırı balık olunca da fiyatlar çok düşüyor. Biz balıkçılar da istediğimiz oranda parayı kazanamıyoruz. Bu yıl torik, lüfer, kofanada bolluk bekliyoruz. Özellikle lüfer ve kofanayı çok bol bekliyoruz"

Atlı, balıkçı teknelerinin Karadeniz'deki en uğrak yeri olan Kefken Balıkçı Limanı'nın büyütülmesi gerektiğini, artık buraya teknelerin sığmadığına dikkat çekerek, "Hava biraz sert estiğinde tüm tekneler buraya girdiğinde sorunlar yaşanıyor. Tekneler sığmıyor" dedi.

Atlı, balıkçıların ayrıca ağ ve tekne sıkıntısı olduğunu da dile getirdi. Balıkçılardan Nazmi Gülmüş de 40 yıldır balıkçılık yaptığını ve şu anda çapari oltasıyla palamut avladıklarını söyledi. Yakaladıkları balıkları gösteren ve 'Çingene palamutu' olarak adlandırılan balıkların tanesini limanda 5 liradan satan Nazmi Gülmüş, palamutun av mevsimine kadar iki misli büyüyeceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim