Kalkan balığı için çok önemli bir çalışma

Karadeniz'de, ekonomik değere sahip önemli türlerden kalkan balığının popülasyonunun artırılması için balıklandırma çalışmaları yürütülüyor.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, enstitüte "Karadeniz'de Kalkan Balığının Yetiştiricilik Tekniklerinin Geliştirilmesi" projesiyle doğal ve kuluçkahane kökenli damızlıklar kullanılarak kalkan balığı üretimine başlandığını belirtti.
      
Kalkanın Karadeniz'in ekonomik değere sahip en önemli türlerinden olduğunu söyleyen Aydın, "Yıllardır bu tür üzerinde çalışma yapıyoruz. Denizlerde azalan kalkan stoğunu takviye etmek için balıklandırma çalışmaları yürütüyoruz" dedi.
      
Denizlerden elde edilmiş kalkan balıklarını enstitüdeki araştırma birimlerinde bir araya getirip kuluçkahanede üretim yaptıklarını ifade eden Aydın, "Özellikle denizden aldığımız balıklarla üretim yapmaya dikkat ediyoruz. Kendi ürettiğimiz anaç balıklarımız da var. Onları da yetiştiricilik amaçlı kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.      

Bir balıktan 500 bin yumurta
      
Ürettikleri kalkan balıklarının eylül ayında yaklaşık 5 grama gelmesini beklediklerini, daha sonra bu balıkları denize bırakacaklarını anlatan Aydın, şunları belitti:
      
"Yaklaşık 1 kilogram ağırlığa ulaşan kalkan balığı denize 500 bin yumurta bırakabiliyor. Doğal koşullarda bu yumurtaların binde biri hayata tutunabiliyor. Burada ise kontrollü şartlarda yumurtaların yüzde 80'i dölleniyor ve yavru haline gelen balıkların da yüzde 90'ı yaşıyor. Doğayla kıyasladığımızda burada elde ettiğimiz yavruların çok fazlası hayatta kalabiliyor. Bu kapsamda doğadaki başarının çok daha üzerine çıkıyoruz. Yumurtalar döllendikten sonra pul larvalar çıkıyor ve onlar da 3 milimetre civarında. Yaklaşık üç gün kendi besin kesesi ile besleniyorlar. Daha sonra doğayı model alarak balıklarımızı büyütüyoruz."      

"35 bin kalkan balığı ürettik"
      
Aydın, deniz balıkları kuluçkahanelerinde 35 bin kalkan balığı ürettiklerini vurgulayarak, "Bu balıkları bir süre enstitü açığındaki adaptasyon sahilimizde tutacağız. Daha sonra balıkları markalayıp denize bırakacağız. Hem gelişimlerini izleyeceğiz hem de ürettiğimiz balıklarla balıkçıların gelir elde etmesini sağlayacağız" diye konuştu.
      
Fazla av vermemesinden dolayı kalkan balığının fiyatının yüksek olduğunu belirten Aydın, şöyle devam etti:
      
"Yaklaşık 3-4 kilogram olan kalkan balığının 150 ile 200 lira arasında satıldığını biliyoruz. Dolayısıyla kalkan balığı çok değerli bir türdür. Bu kapsamda balıkçılarımızın da türe sahip çıkması önemli. Küçük balıkları avlanmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. Her yıl enstitü olarak balıklandırma faaliyetleri yürütüyoruz. Üreticilere yavru temini imkanımız var. "
     

Editör: TE Bilişim